Friday, June 24, 2016

Nona, Kak Intan, Pojie , Uncle Lim - Berbuka Puasa Bersama rindduuuuuu!

Kak Intan..hahahhaha inilaa satu2 kakak, kawan, geng sempoi, geng sentap, geng kuat makan, geng gelak ketawa gumbira, geng loyar buruk, geng entah apa2, x sebaya tp serasi bersama..beza ngan aku 8 tahun tu! tp sempoi n happy! satu lagi hati kering ko jgn main2 ngan dia, hahhaah takuttt lariiikk...






Ok aku yg ajak berbuka berpuasa bersama ni sebabnyer lama giler tu x jumpa, dulu aku bujang2 alahai senangnyer nak lepak bersantai bersama, adik fir aku tu dulu mengikut je laa mana aku pergi, pastu dah kapel ngan pojie, ngan pojie2 ikut je laa mana aku pergi, dua2 aku kenalkan ngan kak intan bushhh! semua jadik haukk! 

Aku rindukan kak intan n aku rindukan adik angkat laa yelaa dia bukan adik betul aku tapi sebab dah rapat kan..aku anggap cam adik aku laaa...sejak aku kawin..dia bawak diri dia atas alasan..xnak kacau akak..tp memang betul, aku dah kawin bukan aku lupa kat dia, aku bz, dah peknen, dah beranak dah itu ini, anak sakit pening nak belajar berjalan jatuh semua..manalaa ada masa aku tuk org lain..kenelaa fokus kat family, tp sejak2 dia aktif smule ni, dia pandai nyanyi ok! adik aku pandai nyanyi..aku tgk dia nyanyi2 rindu laa nak jumpa dia then aku pun hello2 kat wasep termasuk kak intan tu! kak intan pun on off, on off byk tul masalah negara pompuan tu..tp satu yg aku belajar dr kakak aku tu..diam bukan bermaksud benci, diam bukan bermaksud tak suka, ko cube pikir nape aku diam..mungkin, bateri abis, mungkin xde kedit, entah hp jatuh longkang masuk air ke..maksudnyer kat sini x payahlaa nak sentap sangat kalau lama seseorang tu x hello..mungkin dia ada alasan dia sendiri kenapa..kita ni kene sentiasa berada di situasi yg selalu memahami org lain, bukan menghukum org lain..ubat segala kesakitan, kecik hati, bukan laa panadol..then ..give them some space n times..then pastu leh hello balik...kan..susah ke x kkan hahhaah terngiang2 aku suara kak intan tu..dia ialah inspirasi ku..seorang ibu tunggal membesarkan 2 anak..dan aku kenal dia masa aku keje di istana masa tu umur dia umur aku skrg ni haa..tanggung 2 anak lelaki yg kecik lagi, alahai..ketabahan dia yg buat aku kagum..paling best ilmu2 yang di ajar kat aku ialah..kalau akak dah x suke..goodbye laaa ada aku kesah! tinggalkan terus xde laa nak menangis2 merayu ok! cr lain hahhahaha..hebat tak hebat..disebabkan dia BODOHkan aku laa aku bukak mata..baru waras berpikir.."nona kau BODOH", bodoh menangis sebab ex bf aku yg jahat tinggalkan aku tu dan BODOH kalau aku x terima pojie jadi pakwe aku laa masa tu hahhaah ternyata..makian dia terhadap aku tu membuahkan hasil, 2 dah anak aku skrg..happy terus hidup ngan pojie hehehhehe..









so malam td berbuka puasala kami bersama2, ngan ketawa, ngan ceta dr chapter mana sampai ke laut..ngan anak2 kak intan dah bujang! bukan je bujang tp hensem giler giler giler ok! kulit gelap tinggi kurus wow! berdebar jantung aunty nona tgk Aidil malam td hahhahahahahhaha si Iqmal yg dulu halus je ...semontel2 nyer..kuat makan..comel je muke dia Ya Allah ini laa yang aku selalu menyakat ngan aboilah kayang mak nona tu laa tayang tu tetiba lembik je nak jatuh kihkihkih..dulu susah kan kak..huru hara, mana nak keje, mana anak2 lagi..sekrg senang dah, sampai wat bisnes perfume bukan sebab xde duit, aku bosan x tau apa nak wat, sebab anak2 dah besar, lelaki pulak faham2 laa, kalau anak pompuan tu lehlaa geng2 nak mekap ke, beli baju ke, dress ke, wat cookies sesama ke, pakai tudung lilit pusing2 ke..huhuhuhu xpelahh kak intan, inilaa yg Allah dah janjikan, di setiap kesusahkan pasti ada kesenangan selepasnya..Alhamdulillah, so Aidil malam td lepak kejap je, pastu dia kene g tuisyen, form 5 kan..Iqmal je yg tinggal tgk kitaorg nyer perangai yg sama seperti 6 tahun lepas hahhahaahahhaah

Suami aku..dah faham tak ngan perangai aku, aku jumpa kawan2 sorilaa bang, memang xleh controllah gelak ketawa gembira dibahan membahan bergambar sakan, itu wajib tau! hahahahh kak intan nak memalu depan pojie..hey! itu pojie ok! sama je xde de dia berubah selepas 6 tahun x jumpa laaaa hai! Adik fir..sama je, kurus dia, tp x tinggi, Aidil lagi tinggi dari dia hahahhaah dulu ko tunjal2 budak tu, budak2 tu tanya nama apa selamba je ko kata panggil Uncle Lim, dah laa sampai sekarang bebudak tu x tau apa nama ko, dok panggil ko Uncle Lim, melekat! tgh gian ngan Smule dia nyanyi sana sini siap tunjuk kat aku ada 4K folllowers . Suke ko laa dik..janji ko hepi walaupun ko agak gile glamer dan publisiti hahahhahaha lantak ko laaa...aku ingat adik aku je, kak intan pun sama, leh nyanyi lagu Janna Nick mungkin saja, aku g ubah lirik jadi mana mungkin, si iqmal yg tegur salah kihkihkihkih...sampai kul 11 malam lepak kedai tu..cik abg aku, aku dah bagi makanan sedap2, asam pedas set ngan lamb chop, siap order cappucino lagi ambik ko, xpe aku bayar sebab na happy hr ni abg sporting sudi bawak na jumpa kak intan, n adik fir, anak2 kak intan melepak sama2. Aktiviti lain bergambar dan bergambar, adik fir pakai iphone amboi berlagak laa kan, akak2 ni pakai hp cikai2 je..heheeheh ambik bebanyak gbr akak2 ko ni muke x tua ok!

So dah abis makan, minum, borak2 memang 10 hari 10 malam pun x abis ceta, iqmal pun esok sekolah, wpun dia kata xpe balik lambat, mama dia dah menyinga mata pandang dia hahahhahahahahaa...total semua makan semalam RM137, tong2, xpe aku n adik fir kuar lebih, banje kak intan sekali sekala, duit lebih bagi adik esok sekolah. I miss u kak intan, akak rindu adik firdaus akak, saya sayang kak intan, akak sayang adik..hope leh jumpa lagi..nak bawak farisha fahri pulak kenal2 kan heheh biarkan friendship ni berpanjangan dan berkekalan sampai bila2. mesti jumpa lagi tau In Shaa Allah..adik keje elok2, jgn playboy sangat.jumpa yg serasi, yg baik, yg agak2 match, cepat2 ajak kawin...ko nanti jadi bujang lapok taulaa hahahhahaah.. c u !!!! 


Monday, June 20, 2016

15 Ramadhan 2016

Alhamdulillah dah 15 Ramadhan hari ni..best puasa tahun ni, sebab banyak menghabiskan masa dirumah, mengemas, masak di rumah, suami dan anak2 pun kat rumah..kami sekeluarga banyak meluangkan masa bersama..Syukur..Alhamdulillah.. Di kesempatan ini nak ucapkan Selamat Hari Bapa buat semua abah, ayah, daddy, pengorbanan dan jasa2 mu terlalu besar..semoga Allah sentiasa merahmati insan2 yg bergelar Bapa ini kerana hidup mereka penuh dgn pengorbanan utk melihat isteri dan anak2 bahagia.. 








So sebelah malam nyer..ingat nak g cr baju anak2, tp suami kata minggu depan laa sebab dia cume nak jalan2 makan kat luar je ambik angin malam katanyer, then pas dia terawih..start enjin kete jalan..mana nak makan ek errmmmm soalan senang, tp jawapan dia susah..sebab nak singgah NSK beli barang-barang apa kata kite makan je mana2 restoran yang ada kat area2 dekat sini..





So jumpalaa restoran makanan ala-ala thai (my feveret) hehehe cam biasalaa makan laaa nasi dan lauk pauk, anak2 aku tu, nasi goreng cine telur dadar wajib ada kang bising mama nak telur nak telur..sedikit sup ayam kang x berkuah makan kering je, mama abah biar makan pedas2 sikit, xde pedas xsodap! mama org nismilan ni hahhaha x makan lado api mano buleh kihkihkih..Happylaa sebab xde terkejar ke mana2 so ambik our own sweet time nak cepat ke lambat sangat ke pun xpe..NSK tu x penah tutup pun..so xde rushing sgt setakat nak beli brg2 makanan kat sana..Wajah happy anak2 sebab dapat ikut mama dan abah..dapat peluk cium, kene marah semua..Terpancar wajah gembira..yang x best..semalam masa hantar balik kakak merengek nangis.."kakak nak dok mama" "kakak nak tido mama" bila abah dia dukung dia menjerit2 panggil mama mama mama..exceli aku dah lama keraskan hati tgk anak2 aku nie..tp malam td emosi sikitlaa tgk perangai dua beradik tu..si adik pulak cam tido2 ayam..tido tp x bape lena..aku pun temankan tido kejap baring kat tepi rasa2 dah lelap dah ni, aku pun bangun laa..ngam2 aku tutup je pintu 2 beradik tu bangun melalak2 aku nyorok belakang pintu dua2 cr mama..tgk2 mama belakang pintu, dua2 berlari peluk aku..aku pujuk balik..ajak tido...then slowly aku bangun..then suami aku bangun..memang dah lelap dah..kami pun balik umah..aku tau ramai yang kecam aku sebab apa aku buat ni menggangu perasaan anak2, menyusahkan org tua...tp kowang x tau apa yg kami lalui and xyahlaa terus nak menyalahkan segala tindak tanduk kami..aku trauma ngan pengasuh..bukan semua...duit yess duit pun jadi hal jugak..sebab kitaorg bukan senang..tp apa yg penting..keselamatan anak2 aku terjamin..ye aku susahkan org tua aku tp..aku rela anak2 aku menyanyangi uwan dan tok mereka lebih dari aku sebab kebanyakkan masa mengasuh itu lebih kepada mereka..aku sendiri menyanyangi uwan aku sebab uwan aku bela n jaga aku..kasih sayang seorang ibu agak kejam dan tidak berpenghujung sebab kami lebih memikirkan masa depan mereka, tetapi kasih sayang seorang nenek, jauh lebih dalam sebenarnya..sgt dalam..terima kasih mak terima kasih mak mertua..terima kasih adik2 ipar sebab sayang anak2 mama..x penah rasa rimas pun dengan mereka..mama terpaksa kuatkan hati tuk lalui semua ini sampai diaorg besar..ini ialah bahagian mama yg mama perlu tempuh..doakan mama..mama ada sini..doakan mama kuat hati..senyum selalu dan menghargai serta mensyukuri segala nikmat yg Allah beri..good nite sayang..Jumaat mama balik..




Wednesday, June 15, 2016

Kg Gentam, K. Pilah, N9

Sehari sebelum Puasa..aku 1 family balik Gentam..kul 12 tgh kuar umah kul 4pm sampai Gentam..sebab apa sampai lambat..sebab cik abg leh ikut jalan hulu langat, tembus klawang..tp best gak..klawang tu x asing bagi aku..tempat aku sekolah n membesar..lama x g klawang..kekadang terasa rindu nak jejakkan kaki kat sana..pastu lalu Petaseh, Pertang, Simpang Pertang..tempat kenangan aku laa semua tu.

Sebab apa aku balik..sebab nak jumpa Atok, ,sejak arwah uwan meninggal 5 tahun lepas, atok tinggal sowang..pastu Ibu dan Paksu balik duk kampung..tapi xlama pastu..Ibu dijemput Allah pulang..tinggallah Atok sorang2 sekarang..Exceli..Ibu tu bukan Mak aku..hanya panggilan, dia ialah Ibu saudara aku, sebab dr kecik dah diajar, diejek2 panggil ibu, xkira laa anak, ke anak buah ke, semua pun panggil Ibu. 

Sebelum g umah Atok, adalah baiknyer kalau aku singgah n melawat kubur arwah uwan n arwah ibu. kubur mereka sebelah menyebelah je. Aku memang nak melawat kubur sebab nak bawak 2 anak aku tu..kebetulan cuaca pulak elok petang tu..bawaklaa singgah..hehhee, sampai2 je..aku cam teremosi sikitlaa..bukan apa..flashback 5 tahun lepas nyer ceta..Arwah uwan aku ni sempat tgk Majlis Tunang aku je, lagi 2 minggu aku nak kawen..Allah jemput dia..so masa aku kawen semua pun dlm mood sedih sebab uwan baru je  meninggal tp..semua pun dah siap kan, xkan nak cancel..then kawen gaklaa..Uwan bela n jaga aku dr aku darjah 4 sampai darjah 6, pastu aku dok asrama, bile balik pun aku banyak balik pilah nie..lebih rapat ngan uwan sebenarnya..itu sebab hati aku selalu ingat dia..dia baanyak kali ckp dapat ke tak tgk aku nikah..dapat ke tak tgk anak2 aku..memang x sempat...sedihnyer..memang aku cucu dia yg dia x sempat tgklaa aku nikah..yang lain semua sempat..aku jugak cucu last yg kawen..kirenya aku kawen lambat gak laa huhuhu..tp..ini ialah Takdir Allah..redha je..so, atok masih dapat tgk cicit2 dia..so bawak jelaa anak2 aku melawat kubur moyang diaorg..aku tau..wpun dia x nampak , mungkin roh dia ada situ dan nampak dan senyum dr jauh lihat kami..kan kan kan..siapa tau..itu semua kuasa Allah..semoga uwan dan ibu ditempatkan di Syurga Allah yang kekal lagi abadi..Amin..





Jeng3x, jgn x caya Masjid Baru Gentam lawakan kan kan..baru laa ada class cam gini..kaler biru tu yg aku suke tu..cantiklaa wah2 terawih kat masjid baru, solat raya kat masjid baru..lawanyer..tulaa lama x balik sampai masjid pun berwajah baru hehehe.



Sampai2 je..atok x perasan aku.. "Atok ini Na laa..senyum atok..Laaa Nona...hahhahaa camtulaa atok aku tu..terus ajak g Hi-Tea je kat umah makngah, kebetulan abg fik 1 family ada..xdelaa rasa sunyi sangat kan..Lepak2 sampai malam, borak2, makan2...hahaha kebetulan, durian rendang makngah yg penuh buah tu leh gugur pulak adalaa rezeki aku nak makan kan..xdelaa kempunan..berborak2 sampailaa malam ngan macam2 ceta laaa...yelaa lama x balik, lama x jumpa..raya ni aku kene balik, kene balik hehhee in shaa Allah..

so dah lewat malam gak laa kitaorg balik..sampai je kat kilir..hehehe nampak bangchik tepi jalan..eh bentilaa tegur jap..aku cam x percaya yang aku nampak dia sebab..dia dah kurus! seyes dia kurus..dulu bangchik bulaaattt kiuuuttt hehehhee..amboi bertambah2 hensemlaa jejaka malaya tu dah kurus kan skrg hahhahaa..


borak2, uwan achik nampak ajaklaa pulak minum2 dulu..adoi tolak2, tak tertolak singgah laa kejap walaupun segan dah malam kang kenalkan kat uwan achik 2 anak2 aku n suami aku..dulu kawen abis semua dtg aku je x sempat bawak pojie jejalan jumpa saudara mara..ok2 itu silap aku hihihi.dapat jumpa alang, angah, acu hahhaha sudah abis semua dapat jumpa..hehehhe..seronoknyer balik Gentam..seronoknyer dapat tgk pekan Pilah tu..aku sekolah kat TKS kan..pergi balik mesti lalu pekan Pilah ni..kedai buku Boon Hwa pun ada lagi haa..lama x lama kan...kat sini laa aku membesar...dr K. Pilah ke K.Klawang sememangnya N9 tu dalam hati aku ...balik KL..esok bukan keje je tau..tapi 1st Ramadhan tuk tahun 2016 ni..Selamat berpuasa semua!