Tuesday, May 31, 2016

Kuala Terengganu yang best!

X tau kenape, banyak tempat di dalam Malaysia ni, mata aku kuat untuk melihat ke Kuala Terengganu, seperti ada sesuatu yang menarik aku tuk ke sana..aku pernah ke sana tp aku nak pergi lagi hehhehee..so jari jemari aku ni terus ke air asia cek2 tambang murah laa kan cam biasa..yelah nak bawak anak2 ke oversea..belum ada kemampuan lagi, even nak g ke Langkawi pun kos tuk ke sana pun leh tahan jugak , koyak poket bak kata org..so sebab anak perempuan aku tu..selalu sebut2 , setiap kali dia nampak kapal terbang lalu atas pale dia.."mama kakak nak naik kapal terbang, bawaklaa mama kakak" tersentuh hati ni..kalau aku x berkuat..x merasalaa anak2 aku..kakak dah pandai dia x takut pun masa fly..adik je nangis cr mama walaupun abah dia kat sebelah. Beli laa seat siap2 takut berpisah kan..fahri hulur tgn kat tepi kerusi nak pegang tgn mama..tu laaa anak cemane hero panggil mama gak! Heheheheeh














So minggu lepas, aku n suami cuti seminggu demi anak2 kami, bukan percutian bertaraf 5 bintang, yang penting kami anak beranak HAPPY, rasa lapar nak makan, kite benti makan, rasa penat lepak dulu kat Pantai Batu Buruk, haus pekene starbung ahak! kopi hazelnut dia perghhhh terbaik...RM4 je secawan besar penuh ngan ais tu..tp seronok, sebab xde rushing, xde pressure, just enjoy!

Biasalaa perangai anak2 yang 3 dan 4 tahun nie, kus semangat perangainya, dengan manjanya, mengade2nyer, xnak dgr ckp nyer, aish pakejlaa..tp...itulaa bahagia mama..bahagia abah..melihat suami aku..yg sanggup dukung dua2 anak semasa melintas jalan dan dukung anak2 yg tengah tido naik bilik hotel..melayan anak2 bagaikan anak raja! sesuatu yang perlu dikagumi dan dihargai..tempoh tuk mengenali pasangan kite mengambil masa seumur hidup dan mengenalinya dengan lebih mendalam apabila kite melihat kasih seorang bapa yg mengalir dalam dirinya mengingatkan aku betapa besarnya jasa abah aku membesarkan aku semasa aku di usia anak2 aku sekarang..Terima Kasih Suamiku..kasih dan cintamu ibarat air sungai yang mengalir tanpa henti..tanpa jemu, tanpa penat..tidak pernah kering selagi terdaya..syukur..

Permulaan perancangan aku ialah, nak masuk ke Pulau Kapas, aku dah siap call dah chalet Makcik Gemuk siap dah nego2 harga semua, tapi hajat ini tak kesampaian..malam masa kami sampai tu Farisha batuk2 kuat, kene pam n makan ubat, so aku ubah aktiviti dan kite buat aktiviti lain, Farisha ada asma, so aku xnak burukkan keadaan, lagipun..kalau bukan rezeki hari ni, mungkin esok lusa or lain2 hari lagi, jgnlaa sedih sebab kite hanya mampu merancang tuhan menentukan..

Taman Tamadun Islam

Aku pun cakap..jomlaa bang, g Taman Tamadun Islam, drive ke sana, rupe2nyer setiap hari SELASA, TUTUP..huhuhu, xde rezeki lagi, tp xpe..Jom g Masjid Kristal..adoi lawanyer..Nama Masjid Kristal tapi, cam Masjid Dunia Aladin dah aku tgk ngan kubah2 kecik2 tu, heheh lawa..tepi muara sungai pulak tu..lokasi yg awesome laa bagi aku..ada tempat melepak..banyak budak sekolah duduk rehat, baca buku, wat study group..bestkan..anak2 aku x tau apa2, so aku bagitau kat diaorg yg ini ialah...Masjid, tempat org Islam Solat..cantik tak..cantik mama, cantik, ok cube tadah tangan doa..Ya Allah makbulkan doa mama..agar mama dapat tgk Taj Mahal pulak pas ni hahhahahahha...impian..simpan impian..x taulaa bile hayat leh sampai..x kisahlaa janji kene simpan impian..amin..Puas bergambar kat sini..nasib aku beli siap2 monopod memang xde org yg leh tlg ambikkan gbr...berguna sangat2 menda alah tu hahhahaha...then hr pun semakin panas..sebab tutup..then xde rezeki nak tgk Taj Mahal kecik kat dalam TTI tu, nak naik cruise pun xdapat..xpelah lain kali je..jgn sedih..ada rezeki dtg lagi.

















Tasik Kenyir
Suami aku kata.." na pernah pergi Tasik Kenyir?" aku pulak jawab "pernah" tp masa na darjah 5 masa tu tahun 1993, kire2 23 tahun yang lepas ahak! memang lama sgtlaa jawabnyer x pergi kan..then suami aku ckp "jom laa abg bawak, na mesti suke sebab permandangan tasik yg cantik kat sana" suami aku ni istimewanya..dia tau apa yg aku suke, aku suke shopping tp itu bukanlaa keutamaan aku..aku suke g tempat2 yg sedap mata memandang, senang ceta permandangan yg cantik yg leh aku leh tenangkan jiwa melihat kebesaran ciptaan Allah..dan dia drive aku kesana, agak jauh gak dan memang aku dapat tgk laa Pekan Kuala Berang tu kan..penuh ketenangan xde hiruk pikuk..relax cool je.. Sampai je di Tasik Kenyir tu...bukan aku je yg terdiam memandang..anak2 aku menjerit2 mama air mama air mama, kakak leh mandi ke, hehehhehe ini air tasik xleh mandi ada ikan toman hahahah saje je aku takutkan dia, kang dia melalak2 nak masuk dalam air tu parah aku..."camner? na suke?" aku ckp Subhanallah...cantik..air tenang dan agak cetek sikit sebab..hari panas..tp bestlaa..then kami pun masuk lagi ke dalam2 tu then tau nampak apa..Boat House parking kat situ ada lebih kurang 4-5 Boat House kat situ..wow! apa nie bang...ooo ini kalau kaki pancing sewa bot ni 3hari 2 malam..boat akan jalan keliling tasik cr port memancing n leh masuk kat waterfall cam2laa suami aku ckp..seronok na..memang berehat atas bot jelaa tp mahal ni dalam rm2k jugak pakejnyer..so aku pun ckp xpe next trip kite naik ni hahhaaha, senyum sampai telinga kawan tu..dia kaki pancing aku x, tapi apalaa salahnyer kalau kite support minat suami sekali sekala kan..mungkin lagi best, siapa tau! Bergambar sakan laa kami kat situ..ada pulak playground, anak2 besar tu itu laa yg dia suke..so ada pangkin khas dibuat kat situ, so kami lepak kat pangkin tu tgk tasik, anak2 aku aku biarkan je dia main playground tu, semua ada kat situ cukup, lengkap, tandas, surau, resort pun ada, nak naik boat pusing2 pulak pun leh tp hr panas, aku xnak laa, aku n suami ok lagi, anak2 kang demam sudah dah..kata percutian keluarga..so aku abiskan masa, pandang tasik, pandang pokok2 hijau..mendamaikan dan menenangkan...seyes..best..release tension.. Hari pun semakin beransur petang..anak2 pun dah penat sebab dia dah dtg kat mama selepas dah penat main..then kite pun balik laaa...
Oh lupa..kitaorg sewa kereta Viva je, seronok..ngam2 kami anak beranak, petrol rm40 puas jalan ko! org yg sewakan kete tu tip top servis! aku wasep ckp dah nak fly, aku sampai je, dia dah call ckp dah tunggu tul2 kat pintu masuk, sehari RM90x3hari = RM270 tp dia bagi diskaun lagi RM40 so aku bayar cash kat situ gak RM230 ambik kunci dan pergi walk in cr hotel2 bajet. Free and easy tul..hahhaha. aku jumpa contact dia dalam mudah.com, orgnyer sempoi n senang deal with. Nama dia En. Shah, 0129673443, memang org KT, ckp ngan aku loghat Ganu kito hahhahaa..mude lagi, masa dia tunggu aku, dia tengah dukung baby dia...aku tanya cemana nak serah kereta masa hr nak balik, sempoi..En.Shah jawab, just parking kat sini, letak kunci bawah pelapik kaki, nanti sy dtg collect kete..Wow! betul En. Shah..ini terenggan..hebat tak..aku pun buatla apa dia ckp, sampai KL dia wasep aku, cakap dia dah collect kete Terima Kasih...alhamdulillah..senangnyer Allah permudahkan keje2 aku. x payah beriya2 nak protokol sgt..aku pun xde niat nak curi kete buat apa kan..jadi org baik, jaga hak org..Allah suke, Allah sayang.. Hari menjelang petang..kami pun beransur2 balik.."Yang..nak makan apa"..ooo soalan yg aku nak dgr sebab aku lapar...na nak makan Ikan Siakap Stim..bawakla mana2 kedai seafood...cepat je member..sampai je kedai, ikan2 fresh, sotong2 fresh, udang2 fresh, Ya Allah sedapnyer..100gm ikan = RM5, so ikan tu dalam 550gm , kang senang leh kire sendiri kan, kat KL..harga tertakluk pada harga pasaran..entah apa2..niat memang nak makan..aku pilih ikan, yg ini stim, sotong pedas, kailan ikan masin, sup ayam ( itu utk anak2 aku) udang...suami aku ckp, na xmau byk sgt, kang x abis..ini dah byk.kite berdua je ni, anak2 tu makan sesuap dua dah xnak makan..ye tak ye gak..then makanan sampai x sempat ambik gbr..makan2 kenyang licin, bayar total rm56 termasuk air2 buah pulak tu..alahai murahnyer..aku bajet tadi dah rm90 dah td..dah laa sedap, murah pulak..seronok. masuk kete, 5 min je aku pusing tgk dua2 anak dah terbungkang..hahhahaha tau penat.. kan..then baliklaa hotel..tido n rehat..esok nak jalan lagi.



























Hari ke -2

Haaaa bangun lambat...kepenatan...siap2 kuar..ini bukan bekpes dah, makan tghari terus..pergi Mydin KT..makan laa kat food court tu, nasi ayam dia sodap! abislaa anak2 aku makan...kalau ngan mama susahnyer nak makan, dok ngan atok uwan, adoi senang je makan..x sempat pandang dah abis....Konon nak g pasar payang, errmm nantilaa petang2 sikit..pusing2 Pantai Batu Buruk jom..ok melepak laa kat situ..minum starbung..abis..pusing 2 tgk istana , pusing2 bandar2, then pergi kat Masjid Terapung yg warna putih tu..lepak kat situ pergghhh lagi best! ada playground lagi..banyak pulak tu..haaaa itulaa kesukaan diaorg..suami aku tengahri2 dia memang dtg mood mengantuk nak tido..aku pun..biarkan anak2 aku main n aku g jalan2 nampak...satu kawasan dipenuhi pokok2 ru yg tinggi, lantai yg bersih xde daun pun..wow! lawanya...aku dan kamera ibarat isi dan kuku..x dapat dipisahkan..cume aku ni x berpeluang tuk belajar teknik2 dan aku xde DSLR..tp..ramailaa kawan2 aku ckp jari aku seakan ada magic touch bile pegang camera, mata aku seolah2 seperti kamera..tp bagi aku..aku rasa pujian tu terlalu tinggi, aku cume suke ambil gbr, ambil apa yg aku rasa cantik di mata aku..dan minat aku ni aku warisi dari abah aku sendiri..abah aku suke ambil gbr , bergambar dan masa aku form 3 dia penah hadiah kan aku camera Pentex pakai film ok bukan digital..dan dia ajar aku aku camner nak pakai kamera Pentex yg zaman tu paling hebat ala2 DSLR laa..pakai film manual..dan adjust gbr manual, xde auto2 ok. aku penah bawak kamera tu g Tasik Chini masa aku form 2, balik aku bagi film suruh abah aku hantar kedai cuci, then dia nampak aku pandai capture gbr2 pakai kamera manual tu..tu yg aku dapat kamera masa aku form 3 tu. sejak tu laa dia tau minat aku sama ngan minat dia..dan sampai skrg..gambar ialah memori, gambar ialah bukti yg abadi...gambar tidak akan menipu kenangan yang pernah tercipta..dan gambar ialah warna kehidupan untuk suka dan duka...hehehhhehee so..lawa tul2 pokok2 ru area tu..then aku x lepaskan peluang bergambar kat situ...dan aku suruh anak2 aku posing2 kat situ..sebab skrg dia xtau apa pun, tau main je...nanti dah besar dia akan tanya soalan yg sama, kat mana tempat ni mama..cantik gbr ni mama...hahahhaa. Tup2 hujan turun, berlari2 laa kami ke viva..konon nak g pasar payang..ermmm lupakan laa, anak2 dah tido dah..balik laa hotel..malam kang kuar cr makanan..















Sebelah malam..ada cam ala2 down town laa kat situ, kebetulan ada karnival makanan Thailand kat situ jugak...ooo apa lagi..makan ala2 thai laa kitaorg..murah2 pulak tu..Green Tea laa aku minum org Thailand yg buat..perghhh sedap..x cukup rasa satu gelas tu...Jalan depan sikit kat China Town..ada Fun Fair hahahhahaa..aku x lepaskan peluang..aku bawak anak2 aku naik ala2 Eye on Malaysia tu kihkihkih..bawak naik..1 org 4 token, 1 token RM2, bermakna satu org naik rm8, nasib fahri free sebab bawah 3 tahun..aku bayar..janji dapat rasa naik hehehhehe...ingat Kenangan x boleh beli..Kenangan Dicipta..andai kite kedekut hr ini..apa laa kite nak kenangkan bila kite tiada dah daya...duit leh cr..duit boleh beli segalanya..tp duit xkkan mampu beli kenangan dan jiwa...bergembira dan senyumlaa selagi mampu..dengan senyuman kite akan jd insan yang kuat hati, pemurah dan penyanyang..dah jom balik Fun Fair tutup kul 12 tgh malam.












Hari Ke- 3

Balik je hotel..aku tidokan anak2 dulu..dah tido..siap2 baju semua sebab esok flight kul 8.20pagi..set alarm kul 5.30pagi sampai airport kul 6.30pg...drop bag, lepak tunggu boarding...sampai KL kul 9.30pagi..taxi dah tunggu..oo lupa taxi driver kawan suami nama dia Nizar boleh call dia tuk ke KLIA or KLIA2, dia pakai meter, so xde tipu2, jalan yang dia lalu memang jalan yg paling pintas dr KL nak ke KLIA , Nizar : 017-6280993..depan pintu ambik depan pintu jemput di KLIA2..tip top servis..naik taxi berhenti makan lunch..sampai umah kul 12 tghari, semua lena terbungkang, kul 5ptg baru semua terjaga..ok dah abis holiday..saje je mama ambik cuti extra sebab tau, pas holiday mesti lagi penat..Jumaat Sabtu Ahad. rehat kat rumah..Alhamdulillah, segala yang dirancang, diizinkan Allah, selamat pergi dan balik, tanpa ada sebarang masalah..Syukur..kerana mengizinkan kenangan manis ini tercipta tuk kami sekeluarga..total duit aku abis dibelanjakan ialah RM1200. yey! jom tgk gbr2!