Friday, April 5, 2013

Selamat Melihat Dunia Putera Mama & Abah

Assalammualaikum, 

Betul2 lama x menjengah blog aku nie, walaupun kejap ada kejap xde aku nie ngan kisah2 terbaru, yelah jarang2 nak update kan, tp bukan bermakna aku melupakan terus blog aku nie..hihihi So kali nie aku nak mengumumkan kelahiran dan kedatangan ahli baru dalam keluarga kami..putera Nona & Fauzi...jeng jeng jeng..Muhammad Fahri bin Mohd Fauzi..

Muhammad Fahri bin Mohd Fauzi

Keluarga Kami

Alhamdulillah ..tanggal 14 March 2013 , tepat pukul 1.38 tengahari, lahirlah putera kami yg duduk dalam perut mama dia selama 39 minggu nie..Syukur ke Hadrat Illahi berkat kekuatan yg diberikan kepada aku dan suami, semangat selama membawa perut selama 9 bulan akhirnya selama sudah putera ku dalam dakapan ku..

Skrg dah cukup 21 hari berpantang di kg..tinggal lagi 3 minggu 2 hari lagi tempoh berpantang yg kene dihabiskan ..Syukur, aku dapat melahirkan anak aku secara normal di HKL, Fahri alhamdulilah mudah sangat jalanyer nak nak kuar cume sakit lebih sikit dan  waktu nak meneran tu payah sikit laa keras sikit, berkat usaha dan sokongan padu suami yg tgk aku live masa bersalin..berjaya gak aku push anak lelaki aku nie kuar hihihi..

Cam biasa kedegilan aku laa punca semua nie, masa bersalin kan Farisha dulu takut gak wat2 degil tp menjadi gak plan aku..yelah 1st baby kan tetiba nak cepat kuar, x sempat sampai hospital pulak. Masa Farisha doc baik hati bagi aku ephidural so kuranglaa sakit sikit dan dapat kumpul tenaga, tp anak kedua nie dah xde peluang lagi laaa ek nak ephidural memang sakit hidup2 dan kene jahit pun hidup2 oooooo sakit tau, asal terkena je jarum tu kat kulit terkejut2 aku, nasib baik dia bagi gak aku sedut gas kurang kan sakit tp rasa gak hehehhehe..

Farisha aku lambat 4 hari, tp adik dia aku bersalin 1 hr awal dr tarikh due, dua2 anak aku turun tanda darah..so memang kene tahan sakit laa setiap kali contraction ..sakit aku bermula tgh malam..tp aku x kejutkan suami aku , leh layan mohabbatein kat tv2 lagi..dah lah ceta tu panjang, so kejap2 aku pandang tv, kejap2 kan aku dok menahan sakit..kul 2am aku g toilet tgk dah kuar lendir2 darah, suami aku dah paksa2 aku g hosp aku xnak, aku pulak ckp ngan laki aku, jangan panik laa bang lambat lagi nak bukak nie, entah2 baru 1cm chewahh hihih..makin nak pagi makin menjadi2 sakit tu datang, pagi tu dalam kul 10am, aku pun serah diri kat HKL, seluk2, dah 5 cm..senyum doc tu n siap puji aku lagi sebab cam pandai2 je dah bukak 5cm baru serah diri, nak tau bape org doc seluk aku 4 org, 1 doc lelaki, dan 2 doc perempuan dan sowang bidan ermm relakan ajelaa, ada yg kata 5 confirm ada yang kata dah 6 dah pun, dan ada yg kata, dah tolak g labor room anytime je leh sampai 10cm. siap tanya aku, pn x sakit ke, aku pun jawab, sakit tp saya tahan sakit, doc nie pun satu hal, xkkan laa aku nak menjerit2 setiap kali contraction dtg dah tentulaa ketap bibir masa sakit tu dtg kan ..cume aku dah tau dah, style hkl nie, dah laa ramai org, setakat bukak 1-2cm tu dia tahan wad n wat aku sakit pale je tunggu sakit kat dalam wad, kalau kat umah, time sakit dtg leh laa aku tergulingke, menonggeng atas katil ke, gigil lengan laki aku ker..ini sakit sowang2 kat atas katil kat wad yg panas tu n suami xleh teman ..lagi laa haru n menyedihkan , kalau bukan suami yg jadi peneman sape lagi yg nak temankan ..sampai je labor room, kesakitan yg paling sangat2 sakit, bile bidan tu dah tlg pecahkan air ketuban aku..adou terasa je suam2 air tu keluar hihihi..bidan tu suruh aku mengereng ke kiri, makin cepatlaa sakitnyer datang sampai aku ckp aku x tahan rasa nak meneran, tau tak apa bidan tu ckp..dia, td baru je seluk, boleh tak tunggu 5 minit lagi , kalau asyik seluk je lebam pulak..adoi, ini bukan kata 5 minit, 5 saat pun aku dah xleh tahan, rasa nak meneran tu cam meneran nak berak yg dah x tertahan2 tu tetiba leh suruh tunggu 5 minit lagi!! agaknyer dah tgk aku dah sakit2 tul2, aku pun muka naik biru dah kot hihihi tetiba dah nampak pale baby dah per cer? tp baby nie keras sikit, puas gak aku teran, alhamdulillah kuar gak, org 3 x dah kuar aku rasa, aku teran dekat 5 kali kot baru baby kuar..baby kuar x sempat tepuk dah nangis sendiri..lega..fuhhh kelegaan yg x terucap..pas tu bidan letak baby aku atas dada aku..adoi sweet memory ever laa, masa farisha pun sama, yg untungnya suami aku la dapat tgk dua anak dia kuar dr perut aku, dan dia berani pulak tu, nasib baik x pengsan hihihi...

pastu bermula pengalaman ngeri apa lagi nak kene jahit hidup2 laa adoi..ngeri2 tp itulaa semua tu pengalaman..aku dok wad  6 hari 5 malam sebabnya, baby boy aku kekurangan G6PD seumur hidup anak aku diharamkan makan kacang parang, BAHAYA!! puas doc tu explain kat aku n bagi aku list2 dan yg pasti setiap kali aku bawak anak aku g klinik, setiap kali tu laa aku kene bg tau doc yg anak aku nie kekuranga G6PD, semua doc tau, sebab baby2 G6PD nie memang x leh makan sebarangan ubat dan antibioatik, ada ubat tertentu yg boleh dan x boleh. G6PD nie faktor genetik, bukan penyakit berjangkit dan akan kene kat anak lelaki je..sabar je laa aku n suami memang kene take care lebih baby boy nie, kuning dia pun kejap2 naik, kejap2 turun..

OKlah sampai sini je ceta aku, pe2 cerita terbaru, aku akan update lagi k..