Thursday, May 31, 2012

Farisha di rumah Tok, TIDO LENA!!

Pengasuh kepada baby aku nie nak balik penang, so kenelaa mintak tlg mak mertua aku jagakan farisha, bergegaslah balik puchong malam td..alhamdulillah farisha x meragam pun, sampai je umah tok dia main2 kejap ngan makngah dia pastu dah merengek lapar , bagi susu, kenyang n tido.

Pagi tadi aku bangun kul 5am, farisha merengek nak susu, aku bagi susu pastu aku bedung dia x suke pulak..sedaya upaya dia gunakan tangan dia nak lepaskan balutan bedung tu, aku pun cian tgk, aku bukak, aku baringkan dia elok2, tangan dia x benti mengesat mata dia, kalau dah asyik mengesat n mengosok mata x benti bile nak tido, last2 aku ngerengkan dia, bagi dia tido peluk dua bantal peluk dia tu, cam org besar tido hah ambik ko lelap, siap boleh senyum2 gelak2 dalam tido, mimpi apalah tu sampai leh gelak2 camtu, x caya tgk nie...

Farisha anak mama tido dalam iman, mimpi main kejar2 ngan doraemon ke sayang!


Close up sikit...haaa tgk lena ke x lena tu...suke aku tgk dia tido lena lelagi ngan bantal rabbit pink dia tu.


Inilah baby farisha..dah 3 bulan dah, 21/6/12 genaplaa dia 4 bulan, kejap je anak mama dah 4 bulan, mama lave u Nur Farisha, mama love u with all my heart..love u..

Tuesday, May 29, 2012

Nur Farisha cayang mama abah!

Dah de baby nie, xde lain laa ceta aku laa kan, ceta baby farisha, perkembangan terkini, dia skrg pandai sangat senyum2 kambing, kalau diagah dia punyer gelak..itu laa yg aku selalu rindu bile kat opis..penat2 memang penat, yelah baby nie xdapat dijangka, setiap bulan berubah lah, maksud aku dah membesarkan, cam2 laa dia akan mengejutkan mama dan abah dia. jom tgk gbr2 terkini baby farisha yg telah menyempurkan cinta mama dan abah..mama love u nur farisha. mama love u n abah soo much!

Tgk tu anak mama pandai dah pandang camera






Nur Farisha...sayang mama ngan abah tak ?


Farisha senyumlaa sikit sayang..




Ye ye dia dah pandai gelak..gelak lagi sayang..no 1 mama cayang di dunia ini!


Manisnyer senyuman anak mama, manja mama, busuk mama nie..mama love u Nur Farisha..mama sayang sangat2, syukur diatas KurniaaMu Ya Allah..kehadiran Nur Farisha mengeratkan dan menguatkan lagi cinta kami Nona & Fauzi=NF=Nur Farisha...

cucu2 mak abah

Keseluruhan mak abah aku dah ada 8 cucu skrg..2 lelaki 6 perempuan.. 4 org anak kak long aku, 3 org anak abg samsir aku dan baby farisha..panjang umur mak abah dapat tgk anak2 dia semua berumahtangga dan ada anak..Semoga kasih sayang kami sekeluarga akan berkekalan sampai bila2 amin! 


rezeki3x! ikan siakap baek punyer, jom makan!

Ahad lepas, aku balik kampung kan, pepagi suami aku dah cabut balik kl, katanya dia dah berjanji ngan kawan2 dia nak g memancing..disebabkan itu aku kenela tumpang kak long aku, nasib baik kak long aku pun ada kat kg, semua pun balik sebab nak tgk abah, dalam kul 2pm, suami aku call ckp dia berjaya pancing ikan siakap besar, dia suruh aku masak, x reti laa aku, aku pun suruh dia pergi kat kedai bersihkan ikan tu siap2, suruh kedai masakkan apa yg dia nak.. Aku sampai2 je umah, terhidang sudah ikan masak 3 rasa, baek punyer..sedapnyer makan ikan freshkan, kalau kat kedai saje nak order ikan siakap bape puluh hengget pulak kan, ini upah masak je rm15, pastu melantak laa ko sepuas mungkin..dapo pun bersih hahahaha...jom tgk aku n pojie makan, aku berdua je melantak, si farisha jeling2 pandang2 je, xpe anak mama, nanti ikan siakap yg mama makan ni akan jadi air susu ye ye farisha dapat gak rasa!

Bukan main berselera kami laki bini makan, tgh2 aku sedap menyuap, dia leh tanya soalan baik punyer "na sedap tak ikan nie?" aku pun ngan gelojohnyer ckp, "ermmm sedapnyer, na suke laaa, !" " leh tak abg g pancing lagi ngan kawan2 abg?" aku pun menjeling2, rupe2nya dia nak approval aku bagi dia green lite nak g memancing lagi nie...hihihiih, x baikkan sekat hobi suami kite, tapi tula memancing nie kan gunakan masa panjang, tinggallah lagi aku n farisha , tp aku pun kene sporting gak kan so aku pun jawablaa " haa pergilaa, bawak banyak2 sikit leh open table satu family xnak laa makan berdua lagi" dia punyer senyum sampai ke telinga...hihihii anyway tq bang, na memang suke ikan siakap, pas nie kalau abg pancing dapat lagi, kita masak steam pulak, bukan na masak ek, nanti x jadi, hantar kedai hahahah..love u bang!

Happy Birthday Nisa! Sweet 25!

Birthday nisa nie 20hb Mei yg lepas, aku je yg x terupdate, mane yg sempat tu sempat laa, kalau x sempat tu..al maklumlah, kesibukkan melayan baby aku laa tu. Walaupun dah lepas, aku tetap nak ceta pasal budak kecik nie, aku bukan apa, bagi aku nisa ni so special, dialah adik, kawan, sahabat , penasihat dan kekadang pengondem aku gak hahaha, nobody perfect ok, kene ingat tu...tp aku selesa berkawan ngan dia, cara dan sikap dia yg bersahaja dan kekadang ada yg membengkek kan hati aku, aku x penah ada rasa benci pada dia, marah aku hanya satu dua hari je pas tu aku back to the normal laa..hihiih

Malam tu nisa tu laa yg set up sendiri besday dia, g book table kat the ship kat kg baru tu, nak gak tiup lilin kul 12.00 tgh malam, aku ikutkan aje laa, disebabkan dia aku angkut jugak si farisha tengah2 malam g the ship tu, kalau org lain x mungkin aku akan pergi, dan nasib baik gak,si farisha xdelah meragam..senyum je dia tgk kawan2 nisa yg dtg yg dok pas sowang2 dukung dia.

Ini lah hadiah kek harijadi nisa, hadiah dari kawan dia 

Dr kiri, Mira(adik nisa), mama, farisha, echa, nisa dan ayu

Adik fir aku pun ada gak malam tu, disebabkan dia laa aku kenal si nisa nie.


Sunday, May 27, 2012

Abah xcident

Aku balik kg sabtu lepas, kak long aku call bagitau abah aku xcident depan majlis daerah bentong..abis, dahi, tangan , lutut dia luka..aku x terkata apa, aku memang x leh abah aku luka sikit pun sebab aku cam terasa pedihnyer....abah aku dah tua, 75 tahun dah umur dia tp nak jugak dia bawak moto ke bentong, dah lah pekan bentong tu dah jadi jalan sehala, semua lori, treller, berdozar semua lalu kat jalan bandar tu, dia pun dah x bape kuat lagi.
aku sampai je umah, aku terus tengok abah aku, abis luka2, dahi dia pun luka,  dia tunjuk kat aku kat mana lagi luka2 dia, ..raser nak menitik je air mata aku, aku kene kuat, mak aku pulak ceta, nasib baik org tu brek, kalau tak x tau laa, abah pulak ckp, dia x sedar yang dia jatuh. yelah tengahari2 pas makan abah akan solat zuhur,pastu abah akan tido, tapi hari tu abah pergi bentong pulak, mesti tertido atas moto nie..
aku dah pesan dah abah x leh makan telur, nanti luka lambat elok..mintak2 dia nak laa dgr ckp aku, sebab telur tu memang makanan wajib, dr muda sampai laa skrg, cume kene kurang2 makan sikit..
Aku sayang abah aku, cara aku sayang dia bukan peluk dia, cium dia tidak..aku cuba utk memahami dia, belikan makanan yg dia suke, bagi kemudahan pada dia, aku xnak dia sakit luka semua. aku xkkan lokek untuk beli apa2 utk abah, dia dah tua, aku laa sebagai anak nak bagi segala kemudahan pada dia pulak, sejak aku lahir, sekolah, sampai dia melepaskan tanggunjawab dia kepada suami aku, x terkira besarnya jasa dia..lesen kete aku skrg, kalau bukan abah aku yg paksa g ambik lesen, bayarkan lesen, sampai dapat lesen kete, mungkin aku bukanlaa wanita yg boleh berdiri di atas kaki sendiri skrg. kalau bukan dia yg bagi aku belanja masa aku sekolah dulu..camne laa aku nak beli buku, pensil, beg, baju sekolah semua agaknya..
Ya Allah, lindungilaa Mak Abah aku dimana jua mereka berada, kasihanilaa mereka, sepertimana mereka mengasihani ku sejak aku dilahirkan sehingga aku dewasa. Berilah kesihatan yg baik, kegembiraan, kebahagian dan murahkan rezeki mereka sepanjang hidup mereka,jauhkan mereka dr sebarang kecelakaan, kemalangan dan kesedihan. Panjangkan umur mereka agar mereka dapat melihat cucu2 mereka dewasa dan berjaya..Insya Allah amin.

Tuesday, May 22, 2012

cucuk 3 bulan



fuhhh..hr isnin lepas, genap baby farisha berumur 3 bulan..buah hati mama, aboilah kayang mama tanja mama tu, no catu yang paling mama cayang di dunia ini! abah no 2 hahahaha..
suami aku xde outstation, aku lah yg sowang2 handle si kecik nie...pepagi dah kuar, appointment kul 7.30 am, memang tepat 7.30am aku sampai, itu pun dah lambat, dapat giliran no 8 aku..xpelah tunggu je, timbang berat dah naik dah, check up 2 bulan, 4.5kg, 3 bulan dah 5.4kg sudah..patutlaa mama dukung dah mengah dah skrg, anak mama dah bertambah berat badan. dia x meragam pun, tul2 nangis kene cucuk je, pastu pujuk2 dah diam balik..aku letak dalam seat dia, terus lelap, nurse tu dah siap2 bagi ubat demam sebab dia akan demam. dah settle tu semua aku drive g umah kak yus pulak hantar baby aku, aku dah sms boss aku awal aku memang lambat masuk opis hari nie..ngam kul 10am aku sampai opis..susahnyer xde suami aku..tp xpe aku kene belajar berdikari sebab pas nie lagi lama dia kuar wat keje n tinggalkan kami 2 beranak.

malam tu aku tumpang tido umah kak ila, nasib baik ada kak ila, dialah kakak terdekat tempat aku tumpang mengadu pe2 pun, dia pun suka kitaorg 2 beranak nie dtg..yelah dapat dia main2 ngan baby kan..berterima kasih sangat2 aku kat kak ila. Ins Farisha pun dah siap dah kak ila wat kan, medical card dia dah ada kat aku, rm100 sebulan, xpelah demi farisha aku sanggup skrg nie rm100 kejap je nilai dia, parking, tol , minyak , makan, x rasa apa dah, baik aku melabur tuk baby aku.sekurang2 nya pe2 jadi, aku dah leh terus antar dia kat mana2 private hosp.

bdn baby panas lagi, tp dia tersenyum2 ngan aku..konpius aku laa si farisha nie..pagi nie au cek panas dia 37.7..alahai cepat laaa turun panas anak aku nie..makan ubat ek sayang..jgn wat mama susah hati. mama nak keje pun hati x senang..

i love u Nur Farisha..mama love u with all my heart..mmmuah!


Thursday, May 17, 2012

My hubby outstation laaa

Farisha!!!...abah dah outstation, tinggalla kite berdua je minggu nie, abah g 5 hari sayang, hari isnin farisha nak g cucuk pulak, mama tgh pikir cemana nie nak bawak farisha tanpa abah, pastu nak antar farisha g umah ibu yus then mama kene g keje sendiri pulak,lepas ke mama nak melepasi jalan jem terhebat di rantau asia pacific nie..mama tgh pikir nie, mama tgh pikir..xpe2 mama bagitau boss mama, yg monday mama masuk lambat sikit laa ke opis..

mama sebenarnya dah x sabar nak pindah umah nie, mama tgk umah dah cantik dah tapi...pemaju  nie lambat sangat nak release umah kita, mama dah naik malas n penat dah balik umah sendiri parking kete xde..susahnyer kan, dah la abah xde hr nie , mesti entah bape roundlaa mama kene pusing blok sri perak tu nak cr parking..nasib baik esok mama x keje, kite bangun lambat sikit ek sayang..mama penat laa, 5 hari mama keje, bangun pagi, esok bagi mama rehat sikit ek, pastu mama dah start nak kemas mengemas bilik sebelah yg bersepah2 ngan baju2 mama ngan abah, ada yg dah x leh pakai dah, mama nak ikat2 masuk plastik besar. nanti petang kalau x hujan, kite ajak aunty nisa ngan aunty mira g TT, kita jalan2 nak..kalau uncle fir x keje pun kite leh ajak uncle fir. 

Farisha jgn nakal2 tau, mama g keje pagi, petang balik keje mama balik  terus ambik farisha, kalau mama lambat sikit farisha jgn laa nangis, dok ngan ibu yus elok2, ibu yus tu baik, dia sayang farisha sangat, nanti kalau hujung minggu abah outstation lagi, mama bawak farisha balik jumpa tok ngan tok wan kat puchong, kalau abah outstation lagi minggu seterusnya, kite balik bentong pulak jumpa atok uwan bentong. dengan syarat farisha dok diam2 dalam baby car seat, kalau leh tido nyenyak2 dalam tu, biar tenang sikit mama drive. hihihii abah kene keje kuat, sebab abah memang tugas dia cari nafkah untuk keluarga kite, tp farisha jgn laa majuk ngan abah ek, mama ada kat sini, mama leh bawak farisha jalan2. 

hidup kita x sunyi, farisha ada mama, aunty nisa pun ada,aunty mira, dulu mama mengandung aunty nisa ngan aunty mira tu selalu temankan mama kat umah. kite x leh lupa jasa org yg wat baik kat kite, kalau sekali org buat baik kite kene berkali2 baik ngan org tu, mama suke org2 yg  sentiasa menghaukkkan kita, mama suke org cam aunty nisa yg heppi go lucky, bile kite heppi, masalah tidak akan menyelubungi kite tapi kita akan lebih tenang utk menyelesaikan masalah yang ada. mama suke ceria,2 xsuke sedih2. mama raser kalau mama g mana2 aunty nisa xde cam x best je kan ..

farisha tau tak, maser mama mengandungkan farisha, mama suke dgr lagu anuar zain, mama suke dgr lagu isabella, kalau mama dgrkan farisha lagu tu , farisha agak2 ingat tak hihihihi..mama sikit lagi nak namakan nama farisha ,Nur Farisha Isabella hahahha tp abah kata jgn nak mengarut2 letak nama anak panjang2 hihii, setiap kali mama naik kete mesti mama pasang CD track 4 lagu isabella..lagu anuar zain pulak lagu sedetik lebih, lagu tu kan farisha...lagu cinta mama kat abah, kalau mama dgr lagu tu memang terus mama ingat abah, sebab itulah hati mama, itulah luahan hati mama pada abah..hihi, romantik tak mama chewah..

I love u  Nur Farisha..my lovely cute daughter ever..Mama love abah too..he is my love, my heart n my soul..I love u all with all my heart..muahh!

Wednesday, May 16, 2012

Penat yang berganda tapi aku bahagia...

Assalammualaikum..

Sebelum pe2, aku nak letak gbr baby aku , hari2 rindu kat dia, wpun hari2 aku tido peluk dia..
Aboilah kayang anak mama tu, la cayang anak mama, la tanje anak mama, memang leh bercakap sowang2 aku dibuatnya..

So sejak kehadiran Nur Farisha dalam hidup Nona & Fauzi, rutin harian kami pun berubah sama sekali, dah xde dah nak lepak2 dan membuang masa x tentu pasal, tp seakan masa sentiasa meninggalkan kitaorg yg membuatkan kitaorg suami isteri terpaksa mengejar masa yg berlari pantas itu..

Pagi
Seawal 5.30am aku dah bangun, mandi ( semua barang2 aku dah letak depan pintu), ngam aku pas mandi azan subuh pun berkumandang, lepas je solat, pakai baju g keje, mekap siap2 sarung tudung, dukung farisha terus turun, suami aku bawak brg2 laa, beg aku, beg susu. sampai dalam kete, baru aku belek si farisha ngan pampers dia baju dia, kelengkapan dia semua dalam kete ( kete aku dah x leh sape2 tumpang dah, brg2 farisha je dah penuh, al maklum laa aku pakai my vi je, tp alhamdulillah, aku bersyukur ada gak kete dr xde kete lg susah). tukarkan pampers dia, baju dia, bedakkan dia, pas tu aku susukan dia(susu bdn) suami aku, focus memandu, guna jalan pintas, agar cepat sampai. perjalanan dari umah aku ke umah kak yus mengambil masa 10-15 minit. Motor suami aku memang dah parking baek punyer kat umah kak yus, sampai je parking kete pulak, itu keje suami aku laa, aku pulak bawak farisha naik ke tingkat 14. bila dah selamat antar farisha ke kak yus, cium anak aku sikit terus turun. suami aku dah standby kat bawah, now kami naik moto pulak ke tempat keje, suami aku antar aku dulu dan pastu baru dia pergi keje pulak. 

Petang balik keje.
aku balik keje 6.15..agak lama kan aku keje, tp aku terpaksa akur laa..kene sayang keje skrg nie, nak besarkan anak sowang bukan senang, semua nak pakai duit, tp xpe percaya pada rezeki Allah, setiap anak ada rezeki dia..suami aku balik awal sikit dr aku, dia ambik aku dulu dan kami terus pergi umah kak yus, kalau aku penat sangat, al maklumlaa kak opis banyak keje, aku terus nak ambik farisha n balik umah. tp kalau aku boleh lagi dengan  tenaga aku kan, aku n suami akan makan dulu baru ambik farisha. aku dah x masak dah kat umah, memang x sempat sangat, aku pun baru nak belajar ngan keadaan skrg nie, semua nak buat dalam satu masa, suami aku alhamdulillah sangat2 memahami, kekadang dia dah siap2 tapau makanan..dia pun tau aku penat, farisha setakat nie xdelah meragam lagi, tp kul 3atau 4 pagi dia mesti bangun nak susu, suami aku x bangun , aku yg kene bangun..sama2 penat so kami kene sama2 memahami antara satu sama lain. begitu rutin harian aku setakat ini, Isnin-Jumaat, bile dah sampai hari jumaat tu lega dah sikit sebab keesokkan nya sabtu aku x perlu nak bangun pagi, kan, leh laa rehat sikit n main2 ngan farisha kat umah.

Sokongan dan Bantuan.
Alhamdulillah adik2 aku banyak membantu, wat masa skrg mira cuti sem 2bula, dia lah yg teman aku n farisha kat umah xdelah aku takut sangat, nisa pulak, kalau suami aku dah outstation, dia yg ambik aku kat opis antar kat umah kak yus. aku nak jimatkan belanja sekarang, kat tempat keje aku skrg per entry parking je rm7, kalau 5 hari dah rm35, rm35 tu dah leh beli pampers pet2 farisha size S 60 keping yang hanya berharga rm 28.90 siap ada lebih lagi. so dr bayar parking rm7 sehari baik aku buat belanja makan or bagi je kat nisa isi minyak moto dia. dia senang kan aku, aku pulak senangkan minyak dia. dua2 pun senang. aku tahu sekarang nie semua benda pun mahal, gaji banyak tu jugak, tp aku xnak mengeluh dan merungut, sebab aku selalu tgk rancangan bersamamu tu, ada lagi yg lagi susah dr aku, ada lagi yg lagi sakit dr aku, aku ada segalanya, salah ke aku bersusah sikit..tu sebab kite kene sentiasa bersukur ngan apa yg kita ada, baru kita rasa bahagia dan tidak akan merungut dengan apa yg xde..

Walaupun aku kini makin sibuk menguruskan suami dan anak, penat yg berganda dr sebelumnya, aku tetap rasa bahagia, hilang penat tgk farisha yg memberikan senyuman paling manis pada aku, Ya Allah rasanya sebeban penat yg aku pikul hilang camtu jer..suami aku pulak, x kenal maka x cinta, mengenali seseorang  mengambil masa seumur hidup , alhamdulillah, suami aku seorang yg bertolak ansur, selalu bantu aku jaga farisha dan tidak berkira apa2 pun ngan aku..terima kasih abg, farisha anak tanda cinta kita, ini amanah Allah utk kita. bukan mudah tanggungjawab yg kite galas nie..dr saat dia dilahirkan sampai laa dia dewasa kite perlu menjaga dia ngan penuh kasi sayang..semoga kita berdua sentiasa tabah menghadapi semua ini amin..

Friday, May 4, 2012

My Lovely Little Princess Nur Farisha bt Mohd Fauzi

Assalammualaikum..


Rindu nak menaip kat blog nie, tp tu laa, dah de baby nie kesempatan nak mengadap PC lelama tu x dapat laa ek, bila anak tido, belum tentu aku leh tido n online, tp waktu baby tu tidolaa, aku mengemas, basuh pinggan, gosok baju keje suami aku dll laa..aku x ceta lagi kan pengalaman aku bersalin baby aku nie, alhamdulillah, segala-galanya dipermudahkan Allah S.W.T, tanda2 besar aku nak bersalin , aku turun lendir2 darah hari aku check up kat klinik, terus dapat surat kene menyerah diri kat HKL, maser turun darah tu xdelah banyak sangat, n x terasa sakit lagi..aku leh kemas2 lagi kat umah, siapkan barang nak bawak g hosp..nak tau sakit contraction tu dtg bile jeng jeng jeng..bermula pukul 12 tgh malam 21/2/12..bermula aku gigit2 bantal n menjerit2 bile contraction tu dtg..x senang duduk laki aku dibuatnya, kalau diingat2 balik sakit yg dtg tu memang trauma sementara aku ..tp itulaa, kesakitan tu kenangan bagi aku ..kami suami isteri x tido malam pun, tido pun, tido2 ayam, kejap2 aku menjerit tahan sakit, aku sabar lagi..lepas subuh aku mandi2,  terus g hospital, lendir makin banyak turun, aku pun pakai pad siap2, kang kalau banyak turun kang x pasal berdarah2 kain aku jap lagi. contraction dtg aku tarik nafas panjang2 sambil menahan sakit..pepaham laa HKL kan ramai org, takut gak aku kalau x leh control sakit kang aku menjerit kat situ pulak, aku sampai2 je, terus nurse kat situ ambik buku merah aku n terus pergi check n scan sebab aku ckp aku tgh menahan sakit, time nie laa yg semua wanita paling takut lelagi bile doctor tu dah pakai glove tu kan nak menyeluk...aku tarik nafis panjang, 1st seluk tu aku cam terperanjat sikit laa, memang laa dia letak gel, nak bagi licin tp terperanjat tetap terperanjat, pas tu dtg doc perempuan cine lagi sowang seluk aku lagi kali ke 2 aku kene seluk kejap2 je, kali kedua tu aku x terperanjat sangat dah, sebab dah get ready untuk diseluk n aku memang dah tarik nafas dalam2 nak kurangkan rasa sakit ...camtulah kene tarik nafas panjang n dalam2..2nd doc tu nak confirmkan bape bukaan pintu rahim aku, terus dia cakap Puan confirm 3cm dah bukak kite kene tahan puan..aku pun mengangguk , aku bangun tgk lendir2 makin banyak, aku pakai pad baru n aku cakap kat suami aku, kene tahan dah bukak 3cm, mak aiii..punyerlah menahan sakit dr tengah malam td, baru bukak 3cm..ader 7cm lagi nak kene tunggu...Tp Allah permudahkan segalanya..sakit dtg lagi, kejap2 dtg, sampai aku atas katil kat wad, malu nak pandang kakak sebelah katil aku sebabnyer, aku menahan sakit (memang sakit gile) meleleh2 air mata aku, kebetulan masa aku masuk wad tengahari, makcik  yg dtg melawat kakak sebelah tu kesian kot tgk aku, dia yg ckp kat nurse, adik sebelah nie sakit sangat, kang bersalin pulak, terus nurse tu panggil aku nak seluk cek jalan lagi..telan air liur aku dgr nak kene seluk lagi, tp kali nie aku relakan aje sebab kalau dia x seluk x tau bape bukaan dah bukak..tup2 dah 5cm..aku pun terkejut, banyak yg cakap anak sulung nak bukak 1cm = 1 jam , aku kejap2 dah tambah 2cm lagi, terus nurse ckp, kami nak antar awak masuk labour room, puan cuma bawak pampers, baju dengan napkin sahaja. aku punya laa sakit sampai hp pun aku pun tertinggal, aku redha je kalau hp aku tu hilang, nasib baik aku x pakai BB or iphone memang aku patah balik ambik laa hihihi, sampai kat labour room sakit semakin kerap, ader 1 doc ngan beberapa practical student kat situ yg menghadap aku, tp x yah laa nak malu, kesakitan contraction tu mengatasi malu, doc ckp nak buang air kencing aku, nak bagi baby senang nak kuar..aku pun angguk n merelakan je.selepas contraction dtg x henggat..Ya Allah mengigil2 aku menahan sakit sambil pegang katil tu, aku rasa nurse a.k.a bidan tu kesian kat aku kot, kebetulan dia sebaya aku, sebab aku tgk kat kad dia, nama dia Ernie Dalina lahir tahun 1982, dia pun offer aku ephidural..masa tu aku x pikir apa dah, aku kata aku nak ephidural tu..ubat penahan sakit, aku pun dah bukan 5cm, nak tunggu 5cm tu pun satu percaturan antara hidup dan mati, bile ubat tu dah masuk kat bdn, baru laaa aku leh tenang sekejap..bila aku leh bertenang maksudnya bole laa aku berehat sementara nak menunggu sakit nak meneran pulak..dalam pukul 5.30pm bidan tu nak cek jalan n nak buang kencing aku lagi, tup2 dia terkejut tgk pale baby dah nampak..dia terus ckp ngan aku kalau sakit teran...cara teran, pegang kaki sendiri n tarik nafas dalam2, jgn tergesa2 relax je. suami aku pun ada kat sebelah aku, aku x pegang dia laa, sebab bidan ckp lagi senang pegang kaki sendiri, tenaga lagi kuat. 4x aku push, selamat laa baby aku melihat dunia, dia kuar je terus nangis tanpa perlu tepuk..sememangnya detik indah dalam hidup aku, suami aku pulak kat sebelah, memang rezeki dia nak tgk anak dia sendiri lahir dari perut aku. disebabkan aku selalu minum air kelapa kan..baby aku bersih, xde darah sangat, lendir jernih menyelimuti dia, bidan tu lap2 dan terus letak atas dada aku..kegembiraan yg x terkata..senyum ada, nak nangis ada, ini laa rupa2 baby yg dok dalam perut aku , aku bawak g memana, yg bergerak2 menendang2 dalam perut aku ..masa dia lahir, dia terus bukak mata dia..n pandang aku..aku dah xpedulik dah apa bidan2 tu nak buat kat bawah aku tu, bile nampak baby, memang satu kepuasan yg x terkata..pas tu bidan mintak suami aku kuar kejap, sebab dia nak settlekan aku..hihi maksudnya dia nak bersihkan baby, nak jahit bawah aku tu, sebab bidan tu gunting sikit laa..masa nak meneran dia gunting n aku x rasa apa2 pun..sakit tu mengalahkan sakit mata gunting tu..Jahit tu hidup2 tau, tapi sebab ada ephidural aku x rasa sangat laa sakit tu..bile dah abis ubat tu baru laa terasa pedih, nak kencing berak semua takut..baby aku lahir seberat 3.0kg, berat uri aku pulak 600 gram, uri aku cantik, cam rambut bertocang, sampai ader nurse dr pusat darah negara mintak izin nak ambik darah tali pusat aku, sebab uri aku diantara uri yg terpilih. darah tali pusat rupa2nya adalah ubat penyembuh penyakit leukimia.suami aku n aku dgn seikhlas hati memberi keizinan dan menderma darah tersebut..pas tu pusat darah negara ambik darah aku sikit n bagi sijil kat aku. nanti anak aku dah besar aku nak tunjuk kat dia. darah tali pusat tu akan disimpan selamam 15 tahun..lama gak ek.



Yang x bestnyer pas 1 jam aku selamat bersalin, aku demam pulak, demam + mengigil2 satu badan, aku kene tahan kat labor room lama laa sikit , siap kene makan panadol pas tu denyutan nadi aku tinggi je, cam org baru pas berlari..berdebar2 sangat kot hihihi..pas aku dah ok aku ditolak masuk wad ngan baby yg dah siap mandi..maser tu baby tido je, lelap mata je, dia ingat dia dalam perut lagi kot..xdelah menangis n meragam, dia diam je, pastu dia nangis sikit2 aku susukan dia, susu pun x bape nak kuar lagi, tapi aku bagi gak, susu awal ibu memang antibodi terbaik utk baby, then dia berak hitam, kerap dia berak nak bersihkan perut dia, nasib baik laa aku dah prepare bebarang baby beli yg kecik2 je, senang letak dalam beg, aku pun takut gak nak melangkah2, yelah bawah berjahit kan, darah lagi turun, darah banyak pulak tu, pad tebal n panjang aku pakai pun penuh, aku sampai kencing pun terpaksa berdiri ngeri ngan kepedihan tu...Yang paling aku  terharu sangat, adik murni,amar n putri dtg, tp amar n putri x naik ke wad sebab dah malam, adik murni sowang je yg naik itu pun pakai pas suami aku..apa lagi drama nangis2 lagi kami adik beradik kat atas tu ..siap bawak hadiah, kamera dia laa kamera pertama yg snap gbr baby, aku pun x pakai hp berkamera so aku pun xde lah gbr farisha yg tul2 dah kuar dr perut, murnie ada..alhamdulilah nanti nak mintak copy semua gbr2 kat dia..dia laa yg tolong bedungkan baby semua, tq dik, bersalin kat hosp gomen, x leh nak manja2 sangat, semua kene wat sendiri..so kene tabah sikit , nurse tu pun dtg sekali sekala je jengok2 aku n baby, yg lain ko watlah sendiri, inilah beza bersalin kat private n gomen, aku xkisah laa janji aku n baby selamat..aku pun nak berterima kasih kat suami aku n UM, disebabkan GL suami aku, segala2nya percuma, RM1 pun xde bayar, aku g check up kat klinik kesihatan selama 9 bulan pun x bayar sesen pun, terima kasih kpd kerajaan gak, aku pun bukannya kategori org berpendapatan tinggi, so segala kemudahan lelagi bab2 kesihatan nie amat2 diperlukan.



Aku kene tahan wad satu malam jer, keesokkan harinya doc dtg tgk baby n aku, tanya baby dah kencing ke berak, aku kata dua2 dah, terus je dia sign surat kuar wad tu..yelah ramai lagi kat bawah yg tgh tunggu nak bersalin cam aku ni haa..aku pun memang nak balik cepat, dah x sabar nak melalui proses berpantang 44 hari kat bentong.ramai gak yg dtg melawat, antaranya mak aku, abah puchong,alg nilam, abg zamani n kak ira, makcu, mak lin, erin, aku xkkan lupa semua tu, terima kasih banyak2.



Aku pun nak ucapkan terima kasih kat semua yg bagi duit, hadiah kat Nur Farisha, alhamdulillah segalanya berjalan ngan lancar..kenangan indah detik2 kelahiran Nur Farisha akan menjadi kenangan manis dan indah seumur hidup aku dan suami..Syukur di atas Kurniaan dan Rezeki Yang Kau limpahkan kepada kami..alhamdulillah, semoga kami suami isteri, saling bekerjasama dan berkomunikasi dengan baik dalam membesarkan anak kami sehingga dia dewasa dengan penuh kasih sayang dan didikan yg sempurna, tabahkan hati kami, cekalkan hati kami, murahkan rezeki kami, berikan kesihatan yg baik sepanjang hidup kami..amin2 Ya Rabbal Alamin..