Friday, January 27, 2012

Terima Kasih adik2 ku...

Jumaat lepas adik2 aku dtg wat surprise kat aku ..terharu sangat2..semua adik2 aku dtg, syg aku kat adik2 aku nie memang sayang seorang kakak kepada adik..kalau diaorg wat salah aku marah, x salah xde gile aku nak marah2..yg bagusnyer mereka nie semua jenis happy go lucky n suke memeriahkan suasana...ade je ceta n lawak n buat..n diaorg nie semua memang hauukkk..ketua untuk surprise ni x lain x bukan si nisa laaa...hihii terima kasih banyak2..terharu sangat akak, sampai bile2 pun x leh lupa..tq tq tq..dapat gak makan kek besday yg ke 30 tahun hihihihihi

Terima kasih mira(awek adik fir), mia, mira (adik nisa) echa dan nisa...i love u all...mmmuah3x!

My Birthday 17 January 2012

17 Januari setiap tahun adalah hari lahir aku..hihihi..sape lahir januari memang cepatlaa umur naik ek ..tp xpe aku tetap awet muda chewah, aku ambil cuti sempena besday aku, suami aku pun sama gak, ambik cuti sebab aku yg suruh hahahhahaa...aku xnak dah hadiah2, aku cume nak masuk taman burung je, itu je permintaan aku kat suami aku ..sebab , terakhir yg aku penah masuk maser umur aku 11 tahun, skrg dah 30 tahun...lama giler..aku seronok sangat jalan2 kat sana..tujuan aku sebab aku nak berjalan2 dalam taman yg redup..so leh laa aku wat senaman sikit..lagi banyak berjalan, lagi bagus kan ..hii


Haaa tau tak burung apa tu, itu laaa burung nuri, jinak n cantik gile..raser nak ambik sekor letak dalam handbag je hihihi..nak wat keje gile, kene tangkap kang x pasal2 jer..tiket nak masuk ke dalam taman burung nie dewasa: RM48, bagi my kad jadi RM20 kebetulan ader promotion Aeon membercard dapat diskaun rm5, so kesudahannya rm15 sowang, berdua ngan suami jadilaaa rm30 hahaha jimat2.

Kat dalam taman burung nie ader waterfall buatan, memang dibuat ala2 utan amazon sikit sebab nak bagi burung2 dalam nie raser mereka berada di habitat mereka sendiri..so x terasala cam dalam sangkar walaupun dalam hakikatnyer dalam sangkar, mereka bebas nak mandi, berenang, nak terbang, sebab jaring yg menyelubungi taman burung nie pun besar dan tinggi, dalam kolam tu beribu ikan so kalau bangau2 ni raser lapar, dia makan je ikan2 dalam kolam tu ihihiihi..banyak lagi sebenarnya gambar2 tapi terpaksa pilih2 yang the best je, x larat nak mengupload satu2..so pergilaa ke taman burung, bawak2 anak2 nak berdating pun sesuai per..hihi

Tuesday, January 24, 2012

adoi lamanyer aku x update blog aku !

ermmm...ader banyak gbr ekceli nak share..tp semua x tertransfer lagi dr kamera ke laptop aku nie....lelagi nak cukup bulan nie kan..perasaan malas tu x leh nak terkata dah...raser cam mood aku nie kejap ok, kejap out..yelah..dah terasa penat dan mengah yang teramat sangat dah sekarang nie..semoga Allah kuatkan hati aku untuk tempuh segala ketidakselesaan semasa mengandung nie..tullah kata sahabat aku bukan mudah nak dapatkan syurga bawah tapak kaki sendiri...Alhamdulillah, suami aku seorang yg sangat2 memahami..sekarang nie dia xde outstation dah, dia selalu ader ngan aku, hantar aku g keje, dan jemput aku balik keje, malam kat umah teman aku sampai aku tertido sendiri..aku selalu lupa pakai stokin nak tido..dia juga yg pakaikan stokin kat aku..CNY..cuti lama..aku balik bentong, lepak2 kat kg..hilang stress..pagi nie aku g check up..alhamdulillah semuanya ok..HB aku dah naik ke paras normal dah..kalau tak mesti 10.3-10.7 itu jelah bacaan HB aku ..susah tu nak naik kat 11. Darah tinggi xde, kencing manis pun xde..cume berat badan aku x bape nak naik sangat, aku pun mengaku, aku xde selera sangat nak makan, aku x cam org peknen yg lain , makan sedap je, tekak aku nie memilih tul makan..semalam makan nasik pun sekadar untuk isi perut je, itu pun mak aku masak ayam masak lomak cili api..itu yg menjadi pembuka selera aku ...
Esok genaplah aku 37 minggu..minggu depan check up lagi, dr sebulan sekali, ke 2 minggu sekali pas tu dah seminggu sekali dah..baby aku selalu gerak2, aku cam dapat raser, dia dah x sabar nak tgk dunia n nak bagitau aku"perut mama kecik, nak kuar , nak kuar , nak kuar" hihihihi..memandai je aku nie kan..tp setiap kali dia bergerak..setiap kali itu laa aku ckp..bila anak mama nak kuar nie ...x sabar nak tgk budak comel nie kan..oklah..nanti ceta2 lagi ek..nak  transfer gambar2 jap..babai..

Sunday, January 15, 2012

Hari nie last day umur aku 29 tahun..

Hihiih,,,terima laa hakikat nona...Esok secara rasminya..akan berumur 30 tahun..wow! cepatnyer maser berlalu, aku dah mencecah ke 3 series nie...hahahhahaha..babai umur 20an..now nona turn to 30!!! dah dewasa sangat n matang..so xleh nak merapu2 sangat pemikiran cam budak2 ek..kene matang dalam banyak benda dan bijak membuat keputusan untuk diri sendiri..Teringat kenangan 10 tahun lepas maser tu aku cakap babai kat umur belasan tahun sebab dah masuk 20 tahun! maser tu tahun 2002..mudernyer aku ..aku dah tahun ketiga kat Uitm maser tu hihi..Uitm Shah Alam pun x cam skrg dah..Shah Alam pun x dapat title bandaraya lagi maser aku study kat sana..tempat ICT tu skrg nie, padang jarak padang terkukur..hihi, kalau panas memang cam gurun sahara..flat2 kat area sek 7 tu pun xde satu pun yg dibina lagi..skrg nie Shah Alam..pergghhh..cam2 ada, seingat aku yg ade dulu pun komplek PKNS ngan Shah Alam Sentral..aku selalu lepak kat Tasik Shah Alam tu..syok gak lepak situ..jogging sampai ke Masjid Shah Alam yg cantik giler tu..ermm..Doa aku untuk harijadi aku yg ke 30 nie..semoga aku akan jadi wanita dan mama yg tabah dalam apa2 pun dugaan yg dtg..Allah tidak akan berhenti menguji hamba2nya..aku nak jadi sabar sikit dalam segala hal sebab aku dulu x bape penyabar sikit pe2 pun nak cepat je..Nak jadi isteri yang taat dan setia kepada suami..semoga rumahtangga kami akan bahagia sampai bila2 amin..

Balik umah mertua di Puchong

Jumaat malam lepas, aku dan suami balik puchong..manis je muke mak mertua aku tgk anak kesayangan dia balik hihihi..suatu hari nanti aku pun akan merasa camnelaa anak yg aku tatang cam minyak yang penuh pas tu kawin dan dapat jenguk aku sekali sekala je kat umah sebab umah tangga lebih perlu diberikan perhatian....
umah mertua aku ala resort style sikit..memang syok untuk melepak, belakang umah pulak kebun buah2an..suami aku sehari suntuk dok memesin rumput kat belakang..aku pun suke tgk..try gak tlg2 tp wat apa yg mampu, baru cakar2 rumput tu sikit aku dah mengah..duduk kejap, dah ok sikit aku try lagi..abislaa satu kawasan tu aku cakar yee haa berjaya..pastu masuk je umah pengsan..hihih kepenatan x henggat..hihihihi..pastu aku tinjau2laa apa mak mertua aku masak..sebab dia memang pandai masak..dia pun x lokek nak ajar aku apa yg dia masak..aku pun tgk n terus ingat dalam pale, so pas nie aku leh laa try2 masak kat umah kan..mesti suami aku suka..pas tu kami g menjenguk kak atie(kakak sepupu pojie) kat bdr bukit tinggi klang..dia baru je bersalin dapat baby boy..aku , pojie, pija n suami pergi..comel gile baby dia 3.2kg..hihi geram...x sabar dah nak suruh baby dalam perut aku nie kuar pulak..cium2 baby..wangi sangat bau dia..tgk pojie dukung baby raser terharu sangat x lama lagi dia bakal dukung anak dia sendiri..mak mertua aku nie jenis suke bercerita...ade je cerita dia..n aku n pojie melayan dia..nampak sangat ..dia rindu kat kami..cam2 cerita nak diceritakan kalau leh...tp aku bile pas senja, mulalah meragam ngan pinggang sakit, ngan kaki kebas2..xdapat laa melayan tp xpe..anak lelaki dia ada..leh borak2 ngan dia sampai pagi..bile nak balik..aku tgk muke dia dah cam sedih jer..hari nie aku balik berdua, esok dah bertiga ngan baby..lagi laa dia sedih cucu nak balik..dia cium2 pojie semalam..terharu n sedih pulak aku nengoknyer..kasih seorang mak nie..tulaa..melebihi segalanya2..dan aku sebagai menantu pun xde apa yg aku perlu cemburukan kasih sayang antara mak dan anak ini..aku mula merasai kasih sebagai emak wpun anak aku belum lahir lagi ke dunia..terima kasih melahirkan suami ku kedunia ini..kerana dia sememangnya anak dan suami yg baik dan bertanggung jawab..jgn sedih ye mak..nanti kami balik lagi...Insya Allah..

Friday, January 6, 2012

Kenduri Doa Selamat 01/01/2012

Alhamdulillah selesai dah kenduri doa selamat di kg, mak abah aku yg watkan, jemput jiran2 terdekat ngan kawan2 jer, mak masak lauk gulai lemak udang + rebung manis, daging masak kicap, sayur campur, ikan masin, ulam2+sambal belacan...nak naik menangis makan sebab sodapnyer...huhuhu

Semoga kelahiran anak sulung aku n pojie akan dipermudahkan oleh Allah S.W.T...dah x sabar nak tgk anak hasil cinta kami berdua..pe2 pun, sempat gak ambik 2 keping gbr..wat kenang kenangan selamanya..

 Aku dan suami..hihii sama2 membesar ngan sihat kami kan ...hahhahaah

Aku dah along nilam..kene usaha keras utk kuruskan badan pas bersalin nanti... hihihi

Wednesday, January 4, 2012

Ketidakselesaan yang mula dirasai..

Hr nie genap 34 minggu usia kandungan aku ...dr info2 yang aku baca bila kandungan dah 37 minggu baby dah matang, paru2 dia dah matang dan dia boleh lahir bila2 masa sahaja..so skrg nie..aku dah merasai ketidakselesaan yg amat2 ketara, berbeza ngan maser umur kandungan aku 4-6 bulan, maser tu aku happy2 je, al maklumlaa baru pas alah kan, dah de selera nak makan..now aku dah raser sakit2 pinggang yg teramat sangat, perut aku pun dah start mengeras2..tido malam pun dah x bape lena, bape kali aku kene bangun kencing sebab memang nak kencing je, aku pun dah tido atas katil bujang je, sebab aku dah x selesa tido berdua, ngan kepanasan badan aku nie, membuatkan aku lagi2 x selesa, aku nak kipas tu memang depan muka aku x leh share2..suami aku sementara je ye bang, tido kat bawah..cian dia..tp sekejap je..na meragam nie x lama..na susah nak bangun kalau tido kat bawah..lelagi pinggang nie cam menarik2 pastu kat punggung cam kene sengat...aku tgk kaki aku pun cam nak start membengkak, aku mintak tlg suami aku sapu2kan minyak panas kat tapak kaki dan terus pakai stokin..

Sekarang nie aku letih ajelaa..jalan sikit, pas tu duduk, sesak nafas pun aku dah terasa dah..susah dah nak tarik nafas panjang n dalam..duduk pun x bape selesa lagi dah..kene banyak sangat sabar..Baby mama..x sabar dah nak tgk baby mama ngan abah yg dok dalam perut mama nie..aktif sangat sampai mama pun tired tau..mmuah3x...semoga Allah permudahkan proses bersalin anak sulung aku nie ..Insya Allah amin...

Tuesday, January 3, 2012

Bye Bye 2011 Selamat Datang 2012

Tahun 2011 dah meninggalkan kite ...2012 menyusul pula, begitu jugak ngan umur aku, masuk je tahun baru, bertambah jugaklaa umur aku nie..Selamat tinggal usia 20an..dan selamat datang usia 30an..semoga aku akan jadi seorang wanita yg lebih matang, tabah, sabar dan yang paling penting, sentiasa ceria dan gembira kerana itulaa awet muda sebenarnya hihihi..Banyak kenangan di tahun 2011 nie azam tahun 2011 aku jadi isteri nak pakai tudung..alhamdulillah..Allah bantu aku melaksanakan niat aku tu..selama hr nie aku on off je, memain tp berjaya jugak aku akhirnya, dengan kerelaan hati aku sendiri semua kerana Allah dan suami..alhamdulillah..tahun pertama bergelar isteri kepada suami ku Mohd Fauzi bin Abd Hamid..bukan mudah menjadi isteri sebenarnya, bayangkan laa..maser bujang suka hati ko je nak wat pe, now nak pergi mana2 pun dengan keizinan dia..errmm..x leh nak tipu2, dosa tipu2 suami..Yang paling best aku makin akrab dengan 4 org adik kesayangan aku , Nisa, Echa, Mira dan adik Fir, mereka ber4 bukan lagi org asing dalam hidup aku..dan mereka pun mengenali aku bukan sekadar kakak..kene maki adalah makanan diaorg, kalau diaorg wat salah, kalau x wat salah xkkan aku nak marah pulak ..gile namanyer hihii..

Pengalaman manis g jejalan laaa, ratalaa aku pergi suami aku bawak, pas tu pengalaman alahan yg xleh aku lupa sekali dalam hidup aku..Ya Allah..azabnyer..aku diantara yg bertuah sebab dapat rasa alahan org peknen yg sebenarnya..bukan setakat x lalu makan, muntah2, cirit birit, x leh bau apa2 pun, takut kat bawang, xleh dgr org menumis, 3 bulan aku x masak n x masuk dapo..perangai cerewet aku yg menjadi2, x leh bau nafas org, aku tido xnak peluk suami aku sebab aku x suke bau badan dia..tido sebelah je tp jgn pegang or sentuh or peluk aku..mandi x bersabun, sebab x leh bau sabun, semua bau wangi busuk kat aku, bau sabun2 wangi tu wat aku lagi pening, semua bau perfume aku x suke, siap akan sorokkan lagi, termasuklahh ngan mekap2 aku tu, aku yg suke2 mekap, leh xsuke mekap..aku x suke jumpa org melainkan suami aku dan adik2 aku..aku takut asap, xnak g kedai makan sebab aku takut ngan asap..aku yg suke makanan pedas2 jadi x suke..tp aku x mengidam yg bukan2 laa..itu jelah..bukan senang nak jd mama..itulaa yg aku rasa n aku kene tanggung..dan segalanya berakhir bila kandungan aku mencecah usia 16 minggu(4 bulan) barulah aku menunjukkan muka2 ceria, ade selera nak makan..dan barulah suami aku lega tgk aku sebab dia pun derita tgk aku yg mengada2, merengek2 tp apa nak wat kan..yg dalam perut nie anak dia..yg ngada2 tu pun isteri dia..tp..dialah suami paling penyabar..disebabkan kesabaran dia tu..aku leh menangis tekup muka kat bantal..terima kasih  bang..

Yang lelain..aku dapat gak laa bonus walaupun bukan 2-3 bulan gaji, cam saguhati dr majikan, aku pun surprise jugak..alhamdulillah rezeki2. tahun pertama bergelar suami isteri..aku berpuasa bersama suami, tp aku x puasa langsung alah teruk, memang aku kene ganti pas bersalin nanti..wajib!..Raya pertama di rumah mertua..memang sedih sikit..sebab..entahlah itu yg aku rasa..pas tu rayer kedua baru balik umah mak aku kat bentong..pergi beraya ke sg petani saudara mara sebelah suami..ramai gak kawan2 aku yg mendirikan rumahtangga..alhamdulillah semoga rumahtangga kowang bahagia hendaknya hingga ke akhir usia...amin...

Banyak lagi kalau nak cerita pasal kenangan2 manis 2011..hope tahun 2012 akan bertambah murah rezeki dr Allah s.w.t bersama bakal baby yang akak lahir x lama lagi , Insya Allah..kurniaan Allah yg tak terhingga dan tanda cinta aku bersama suami tersayang..Teruskan berusaha gigih, dengan semangat baru dia tahun 2012 ini..Semoga kegembiraan, keceriaan dan kebahagiaan sentiasa menyelubungi kami sekeluarga...Insya Allah , amin..