Monday, October 31, 2011

yeee haa hr nie Selasa!!

Kepada semua peminat drama di atas, sememangnya hari selasa, hr yg dinanti2kan , seronok betul kalau dtg hr selasa kan, memang semua appointment pun cancel la..diikuti pulak ngan edisi khas lawak2 bodoh dr si Johan memang nak pecah perut laaa...minggu lepas..diaorg berdua dah dok umah Mak Jah, baik pulak mak jah tu baru je kenal dah senang2 ajak org balik..tp hope mak jah tu bukan org jahat laa yg akan aniaya aril n elysa..yg x bestnyer diaorg tido sebilik walaupun bukan sekatil memang laa sangat2 x manis, baik kawin je terus..tp aku suke laa aril..dalam hati dia ader cinta, walaupun samseng tapi dia sedar diri dia, dia x ambik kesempatan langsung ke atas elysa..ini laa lelaki idaman wanita sebenarnya..cinta dan kasih yg bukan diluahkan ngan kata2 tp dengan sikap dan perbuatan..aril x penah sekali pun dia ckp dia sayang kat elysa, kalau ckp pun dia xkkan mengaku.. tp dia sanggup tumbuk muka kawan sendiri tu bile kawan dia try nak rogol elysa nie..haaa kawan x kawan, ko try memang nasib ko laa lebam bijik mater..padan muker..malam nie episod ke 8 x silap aku, apalah yg akan jadi..bilelah wasiat nak baca, n sampai bilelaaa si aril n elysa nak menumpang kat umah mak jah tu kan, mak si elysa yg curang tu bile laa nak dapat bala..geram aku ..memang tul ckp aril , diaorg tu yg giler wat dose depan anak2 memang kene makan kaki jer..tp kan tgk cerita camtu, agak2 nyer realiti ader ke org2 kaya yg camtu..menduakan suami, suami mati, bawak balik skandal kat umah..anak2 terbiar..mesti ader kan..itu laa dia kan , bila Allah dah bagi kesenangan harta benda, bersyukur pun xnak...buat dose lagi ader..ceta nie bukan sekadar nak layan romantik aril dan elysa, tp banyak gak moral yg perlu ambik iktibar dari drama nie..balik je keje mandi makan, solat terus isyak then kul 9pm sharp aku akan duduk depan tv ngan bantal busuk aku...suami aku pun dah tangkap layan gak ngan drama nie..cayalah ader geng...hihiihi

Wednesday, October 26, 2011

klcc di deepavali

Dengan segala hormatnyer, kami bekerja di hari deepavali nie, dah 3 tahun aku keje sini , memang dah 3x aku bekerja di hari yg syok tido hari nie...ermmm tp kali nie aku x keseorangan , aku dengan ekin, so aderlah gak member kan ..oleh sebab PH, semua kedai kat area megan avenue II nie tutup...menendang2 baby aku nie mamam...kul 10.30am, aku cecepat ajak ekin pergi KLCC..jom laa ekin akak dah lapar dah nie..berjalan laa kami ke sana, fuhh best giler org x ramai kat klcc, kalau tak susahnyer nak dapat tempat nak duduk nak makan ..kali nie lenggang n lega selega2nya..tekak aku nie teringin nak makan spagetti tp nak menyebut nyer aku x pandai hahahahha tanya si ekin, ekin kata ala kak , tanya je selamba aku pun ye tak ye gak kan ..pe nak malu hahahhaa aku nampak org tu beli aku pun terus tanya kakak tu, kak yg tu apa nama dia..yg kuah putih tu kakak tu pun bagus dengan baiknyer errmm carbonara dik nak daging ke ayam ..hahahhaa easy je..pe lagi aku makan ayam, ekin makan daging..tp ayam punya xbape sedap, daging nyer lagi sedap, lain kali aku nak daging nyer...ekin lagi best siap order ABC+ ice cream...melantak sakan laaa kami kat signature klcc tu kan ..hihihi
Tgk tu dah x sabar dah aku nak makan...Ya Allah dah nampak dah perut aku ..Alhamdulillah aku dah 6 bulan dah ..semoga Allah permudahkan segala untukku dan bayi dalam kandungan ku selama 9 bulan nie Insya Allah

Jom3 makan ekin ....sedap2 lapar nie!

Tuesday, October 25, 2011

Bukit Fraser tempat menenangkan jiwa...


Ahad lepas aku n suami x tau nak wat per..aku ajak dia jalan2 tp aku nak tempat yg sejuk n nyaman, jauh dr hiruk pikuk, dia ajak aku g genting..eiii xnak3x, dah x lalu dah tgk genting tu..cameron jauh sangat pulak , bukit tinggi errmmm pun syok gak tp x bape sejuk..so dia pun drive laa ke bukit fraser..memang kat sini ikutkan xde pe2 pun yg menarik tp kalau nak jalan2 tenangkan fikiran dan jiwa..bukit fraser ini ialah tempat yg paling sesuai..sangat rilex..sangat cool..sambil menghirup udara segar..haa nyaman2.. aku pun xde lah pusing2 sangat aku suka dok kat kerusi2 yg disediakan kat situ sambil memandang keluasan padang golf dan deretan bunga2 yg cantik2 kat situ...dalam 2 jam lebih kami di atas tu ...kami pun turunlaa, dulu satu jalan je, ader time naik dan ader time turun..sekarang nie x perlu lagi laaa..dah de jalan naik dan jalan turun, tp bagi aku, jalan naik x mengerunkan sangat jalannyer, tp jalan turun agak mengerunkan sebab banyak lalu jambatan yg merentasi gaung2 bukit bukau tu ..huhu suspen jer.. pe2 pun..terima kasih kepada suami aku yg suka bawak aku jejalan ..lain kali kite g tempat lain pulak ek ..love u mmuah3x!

Sape2 yg dtg sini x bergambar kat menara jam nie ...maknenyer anda x sampai laa fraser hill yer hihih

raser cam nak petik jer...tp x baik laaakan hihihi

rilex sangat lepak sini...bawak baby yg dalam perut nie jejalan hihihi

Bergambar bersama suami tercinta, kalau dah pergi berdua tu kan, susah nak bergambar berdua nak tak nak kene ambik gbr sendiri hihihi pe2 pun jgn xde gbr sebagai bukti dah menjejakkan kaki ke fraser hill...jom bang kite balik..

Happy Deepavali 2011


Selamat  Hari Deepavali kepada semua yg berbangsa India dan beragama hindu..tp saya sedih sebab company saya tak entitle deepavali as Public Holiday..nak tak nak kenelah keje..tp kan saya nak bg tau kalau kami keje, kami nak berurusan pun x boleh dah kebanyakkan semua comp pun cuti kan..tp xpelaa..pe nak wat kan dah company wat camtu kan ..tension sangat raser..ader 3 PH yg x entitle kat company aku nie, Wesak Day, Thaipusam dan Deepavali...ruginyer kan, kalau keje gomen, kalau ader 30 hari PH, 30 hari laa org2 kerajaan hip2 hooray dengan percutian mereka huuhu...Semoga satu hr nanti comp aku nie akan disaman sebab xde menunjukkan langsung ciri2 satu malaysia yg dilaung2kan oleh PM kite..isskkkk...geramnyer cam nak ngadu jer...tp leh ke? ermmm Selamat Hari deepavali semua..

Monday, October 24, 2011

bosan2..



Bosannyer aku, cam aku nak tutup je opis aku nie n balik umah tido..semua pun dah gite site meeting kat Johor.cam2 dah aku wat nie..sebab aku boring dengan suasana opis ni kot..main FB pun aku dah bosan nie..huhuu tolong laa aku ...

Friday, October 21, 2011

Pulau Perhentian

Isk isk isk..pepe hal aku nangis dulu...esok aku akan lambaikan tangan aku kepada kak long, 4 org anak2 buah aku dan mak aku..mereka semua akan pergi holiday ke pulau perhentian..aku xleh join sebab suami aku x izinkan pergi dengan keadaan aku skrg..ade baby dalam perut ngan naik bot agak membahaya kan..aku redha, bukan x pernah pergi, tp 14 tahun lepas aku pernah ke sana, masa tu aku form 3, kami sekeluarga bercuti kat sana menginap dia perhentian island resort, 1st class resort yg mengadap pantai lagi..kenapa diaorg pergi sana??? haaa, anak buah aku no 2, irah nama dia, anak kedua kak long aku, dia dapat 5A upsr yg lepas, kak long dia dulu mintak hp, tp dia nie pelik, dia xnak pe2 tapi nak percutian ke pulau perhentian nak snorkeling katanya nak tgk ikan2 terumbu karang..haaah! ambik ko, terbeliak biji mata kak long aku, budka darjah 6 leh tau nak pergi holiday ek..mesti dia banyak baca buku2 percutian terhebat nie hihihi..so skrg nak melepaskan hajat si irah nie laa..berbaloi kan, pandai belajar mesti ada habuan dia..so kene pandai lagi2 belajar k, tp jgnlah pas nie ko dapat pmr 8A ko mintak kat mama nak g london pulak..terduduk mama ko, setakat dalam malaysia tu leh lagi nak memenuhi impian ko tu k irah!

Aku doakan semuanya selamat pergi dan balik , kowang heppi mak nona pun heppi wpun menangis dalam hati isk isk isk ..tp xpe..ambik gbr bebanyak n balik mak nona nak tengok semua gbr2 kowang k. tgklaa tu , cantiknyer air laut dia..jernih gile..kalau ikan2 lalu memang nampak jelas gile. hope 1 day aku akan kesana gak..bersama baby aku, nak ajar dia main2 ngan ikan mesti dia suke laaa...

ha ha syok2...aktiviti snorkeling memang mengujakan sesiapa je..cam ader satu dunia lain kat dalam dasar laut tu ...ciptaan Allah memang indah dan tiada tandingan..Babai you all!!! Happy HOLIDAY in Perhentian Island!!

Thursday, October 20, 2011

arggghhhh...drama nie 1 jam x cukuplaaa

Drama nie menjadi2 pulak ceta dia..yg busuk hati dan dengki menjadi2 dengkinyer, yg samseng dah jadi baik pulak ..elysa iaitu fasha sandha sweet sangat dengan watak dia sekarang nie hihihi..gugur jantung aku tgk babak yg aril pujuk elysa nangis kat atas katil dalam bilik elysa tu ..adoi romantiknyer..kalau nak tau semua wanita pun nak dilayan, dipujuk dan dibelai begitu..tetiba si mama elysa tu leh kacau daun pulak..benggang tul aku..hihi apa2 pun..sekrg nie aril dah dihalau dr umah tu, abis dah kain2 baju dia kene campak kat luar umah cian dia..nasib baik laa ade kete yg arwah paksu dia belikan so dia xdelah patah kaki kan..now dia selamatkan elysa je..yg 2 adik lelaki tu x bawak sekali pulak, apalah jd tu nanti..pe2 aku x sabar nak tau apakah isi kandungan wasiat terakhir arwah papa elysa nie..sapelaaa pemegang mutlak harta yg akan membuatkan mak dia nganga je nanti, padan muke ko, sesen pun ko xkan dapat perempuan curang!..eh eh eh emosi pulak aku ek..hihihi..cepatlaa selasa ermmmm

Wednesday, October 12, 2011

CINTA ELYSA...


Adoi2, aku dah terperangkap ngan drama tv3 nie..memang setiap selasa 9mlm, aku xkkan berganjak ke mana2. Dah lah lagu utk drama nie lagu yg  kisah donggeng , stacy yg nyanyi aku suke2 sangat, Aku pulak sebenarnya suke tgk fasha sandha berlakon, lakonan dia memang x penah mengecewakan, dia memang pandai berlakon, x penah kaku, kalau menangis tu, tul2 dia menangis, kalau dia marah tul2 dia marah..dia memang secocok ngan ady putra sebab dulu aku penah tgk Delaila & Samson kan, itu pun aku x g memana gak tu..tp kali nie, dia bergandingan ngan botak juvana..perghhh lagi dasyat laa penangan dia..aku terkedu tgk lakonan mantap botak atau nama sebenar dia Johan dan nama watak dalam cinta elysa Aril..bukan watak yg sengaja dibuat2 dan lakonan dia pergghhh..so kepada samseng2 jalanan kat luar sana, aril dah mengangkat maruah kowang, walaupun samseng tapi, x usik perempuan, x rogol perempuan yg paling best hati dia sangat2 suci awww! Dia romantik sangat2...x semestinya semua samseng tu jahat, dia pun ader hati dan perasaan gak, dia tau apa itu kasih dan sayang..Hebat laa drama nie, ini baru drama ader kualiti, balik2 sinetron indon tu wat pe, mengangkat sangat drama2 indon yg beratus2 episod pas tu dah melalut2 cerita..Drama melayu kite pun ader kualiti laaa..Tahniah utk semua pelakon2 drama cinta elysa..dan paling berjaya pengarah drama nie laa yg berjaya mencari pelakon yg sesuai dan membuatkan aku xkan kemana2 kul 9pm setiap selasa.

Monday, October 10, 2011

Aku terkene Anemia..

Ermm...pergi check up..kencing manis xde, fuuhh lega, darah tinggi pun xde..alhamdulillah..tup2 kantoi, darah pulak kurang mencukupi..dahlah aku kene ceramah ngan kakak2 jururawat yg cantik2 tu hihihiih..Oleh yg demikinan, aku skrg memang tersangat2 laa jg makan, aku nie pun cerewet makan jugak, itu xnak ini xnak, tp demi baby aku, aku akan try makan gak cemane pun..nape laa aku nie xsama cam org lain, cam2 yg aku xmakan, semua yg aku xnak tu yg berkhasiat tuk body aku n baby pulak tu..xpe2 mama cube ek..anak mama strong mesti duduk dalam perut mama main2 pusing2, main ngan tali pusat ek haaa mesti dah pandai isap jari hihi kantoi...membesar ngan sihat..pada sape2 yg peknen, ni aku share laa sikit, apa yg dah aku diceramahkan..bagus gak, aku pun x tau pun b4 nie..nurse2 nie semua pun dah mesra rakyat dah, dah xde muke ketat cam dulu..aku pun xdelah nak segan tanya apa2 yg aku x faham, ini kalau tak misi dulu2, masam cam cuke, pastu suke tengking2, ckp pun kasar..skrg dah xde dah..alhamdulillah..aku pun xdelah mampu nak g privatekan, lainlaa aku nie keje director yg semua ditaja comp xpelaa gak..pe2 pun, aku bersyukurlaa. aku pun ikut kemampuan suami aku jugak..mudah2 han semua selamat hendaknya..amin..

Definisi Anemia
  • Anemia merupakan keadaan kekurangan hemoglobin (Hb) di dalam sel darah merah
  • Hemoglobin merupakan pengangkut oksigen  & zat makanan ke seluruh badan
  • Oleh itu, apabila anda mengalami anemia, tisu seluruh badan menjadi hipoksia (kurang kandungan oksigen)
Klasifikasi Anemia
  • Anemia teruk                  : Hb <9gm%
  • Anemia Sederhana          : Hb 9 - <11gm% (aku tergolong dalam anemia sederhana)
  • Hb Normal                     : Hb > 11gm%
Punca-Punca Anemia
  • Kekurangan pengambilan zat besi, asid folik dan vitamin B12 dalam diet
  • Peningkatan keperluan (ibu hamil @ menyusu)
  • Pendarahan semasa mengandung dan buasir
  • Kerap mengandung (jarak kehamilan kurang 2 tahun)
  • Kerap mengambil makanan penghalang penyerapan zat besi seperti teh & kopi bersama hidangan
Tanda-Tanda Anemia
  • Pucat
  • Pitam
  • Letih, lesu & mengantuk
  • Berdebar2
  • Spoon Shape Nail
  • Rambut mudah putus
  • Kerap mengalami sakit kepala dan pening
Kesan-Kesan Anemia 
Kesan Kepada Ibu 
  • Pitam
  • Keguguran
  • Meningkatkan risiko pre-eklampsia/eklampsia
  • Mudah mendapat penyakit berjangkit
  • Boleh berlaku pendarahan semasa & selepas bersalin
  • Kelesuan
  • Cirit-Birit
Kesan Kepada Bayi/Janin Dalam Kandungan
  • Terbantut pertumbuhan bayi/janin
  • Lahir tak cukup bulan
  • Anak lemas semasa lahir
  • Meningkatkan risiko lahir mati
Sumber Makanan Zat Besi (Ferum/Iron)
  • Organ Dalaman (hati, limpa, paru dan lain2)
  • Kerang
  • Ikan Bilis
  • Ayam
  • Daging
  • Ikan
  • Kacang Kuda
  • Peria
  • Kangkung
  • Bayam
  • Pucuk Paku

Tips Pemakanan Ibu Hamil Anemia
Cara meningkatkan penyerapan zat besi:
  • Ambil makanan punca haiwan & makanan laut 3x seminggu
  • Ambil buah2an yg kaya Vitamin C sebagai penbasuh mulut
  • Perah limau ke atas makanan
  • Kerap sediakan sayuran hijau dengan perencah ikan bilis kering, udang segar/kering, sotong, bebola ikan, kek ikan, hati, daging, ayam @ telur
Cara mengurangkan penghalang penyerapan zat besi :
  • Elak minum air kopi, teh, nescafe, minuman berkola(air gas) minuman bercoklat dan susu bersama hidangan makanan dan semasa makan vitamin (asid folik)
  • Sekiranya ibu meminum teh @ kopi, digalakkan meminum ketika waktu minum pagi @ petang
  • Mengambil semua vitamin2 (zat besi,asid folik, B kompleks dan vitamin c) yg dibekalkan oleh klinik @ hosp bersama air kosong @ air buah.
Sumber makanan Asid Folik (Folate)
  • Bayam
  • Bendi
  • Asparagus
  • Lantil
  • Bijirin yang diperkaya
  • Hati
  • Kacang Buah Pinggang
  • Biji Buah matahari
  • bijiran penuh (Oat)
  • Emping Jagung (cornflakes)
Tips Pemakanan Ibu Hamil Anemia
  • Ambill diet yang mengandungi 3 sajian sayuran berdaun hijau sehari (sumber asid folik yg baik)
  • Kerap makan bijirin dan hasil bijirin yang diperkaya dengan asid folik
  • Asid folik amat mudah larut dalam air & mudah musnah jika masak terlalu lama
  • Oleh itu : Pendekkan masa memasak, Kurangkan penggunaan air/kuah dlm masakan
  • Masak secara kukus @ guna ketuhar gelombang mikro
  • Pilih makanan/Sayur yg segar
Sumber Makanan Vitamin B12
  • Lala
  • Ginjal
  • Hati
  • Kupang
  • Tiram
  • Tuna
  • Yogurt
  • Susu
  • Telur
  • Dada Ayam
  • Daging
 Tips Pemakanan Ibu Hamil Anemia
  • Lebihkan makanan yg kaya dengan sumber vitamin B12
  • Bagi ibu yg berdiet (vegetarian) digalakkan mengambil makanan seperti bijiran sarapan & kacang soya













Friday, October 7, 2011

Wedd Abg Samsir 2005 & Wedd Along Nilam 2006

Jarak perkahwinan kami adik beradik memang laa sangat2 jauh..Along aku umur 23 maser tu aku baru 11 tahun dia dah kawen dah..tp jodoh x panjang..Abg aku pulak tahn 2005 selamat dah dia menjadi suami kepada kakak ipar aku sekarang laa kak atie, selang setahun kak long aku bertemu jodoh ngan abg hasan dan turn aku pulak 5 tahun selepas itu akhir tahun 2010 baru aku jumpa jodoh dan nikah...tgk2 gbr2 kak long n abg aku kawin nie...bahagia je raser..

Gambar selepas nikah ,  Abg Samsir ngan Kak Atie nikah pas asar..

Gambar malam berinai..

Panten makan selepas berinai, yg baju kurung kuning tu aku laa hihi

Gbr pengantin di Majlis Besar keesokkan harinya..

Majlis Bertandang ke rumah kami di Kg. Lebu, Bentong, Pahang

Dr kiri Aku, Kak Atie dan Along yus..

Dan ini laaa hasilnyer selepas 5 tahun berkahwin hihihi..3 Cahaya mata..Hadi, Bazillah & Aina..

Ini adelah persiapan utk majlis along nilam pada 2006. tgk tu adik sarah pun kecik lg.

Selepas Nikah..salam laa apa lagi..itu laa abg ipar ku skrg nie.

Selamat pengantin baru..5 tahun lepas laa hihihi

dr kiri aku yg kurus kering, along, kak fiza (mak andam along) n along yus

dan inilah hasilnyer..dapatlah hakim gegeh busuk yg baju biru tu hahahahha


Thursday, October 6, 2011

Rindu kat dia..

Penah raser rindu tak..aku rasa mustahillah kalau seseorang tak penah raser rindu..last dgr suara suami aku , isnin lepas, dia masuk hutan terus dah xdapat dihubungi lagi..hr nie Jumaat , dia balik hr nie..heppi nyer aku, aku pun dah bg tau baby aku yg abah dia balik hr nie..mesti dia happy..mama happy baby pun happy..We both love u n miss u soo much..mmuah!