Sunday, August 28, 2011

hAtiKu di bENtonG!!!

Insya Allah esok rayer kan..Alhamdulillah...dalam tempoh sebulan nie nie..banyak tul dugaan yg aku terima, kete kena pecah, aku pulak alahan..tp berkat kesabaran..Aku tabah menghadapi nyer..

Aku nie keje hari nie, tapi half day laa sebab esok dah nak raya, dah xde dah mood keje, jasad je kat sini, nyawa roh semua ader kat bentong..tapi aku x raya kat bentong tahun nie, kenelah ikut suami kan, mane lagi tempat seorang isteri kalau bukan disisi suami..tapi hakikatnyer..hati ini selalu pikir bentong je, aku tau apa yang mak aku wat lelagi esok nak raya..merebus nasi himpit satu periuk besar, wat kuah kacang, wat rendang daging, wat rendang ayam, masukkan kuih..tp aku x penah tlg pun mak aku kat dapo sebab aku lagi suke wat keje luar, pasang pelita, bermain2 ngan minyak tanah itu memang feveret aku, x payah suruh memang aku sendiri yang nak wat, mak aku bising2 pun kat mulut je, yelah aku kan anak perempuan, patut dok dapo, tapi x pelah kak long aku ade hahhahahaa tapi bile dah malam mak aku pulak yg heppi tengok pelita2 yang menyala2 aku setting tu gak.. yang paling aku mengeletek2 nak balik, sebab kak long aku n abg samsir aku sekeluarga beraya kat bentong tahun nie.

Dalam family, aku lah yang paling riuh, kak long aku kesopanan terpelihara, bile ade aku je baru kecoh, abg aku x payahlah pemalu, dah anak 3 nie baru ok sikit. aku nie ikut abah aku, suke ckp kuat, suke gelak2, suke wat lawak..mesti mak aku terasa xde aku kat umah, uwan haji kat umah tu pun aku sakat..aku jerit nama dia kuat2 mengelabah2 lah uwan haji, tapi ader respon tu, dia pun dok jerit balik nama aku hahahhahaaha..

Aku hanya menyatakan perasaan aku, bukan aku x suka balik umah mertua, tidak bukan itu maksud aku, cuma x biasa je lagi..mak mertua pun aku panggil mak, so apa beza kan, sama je, cuma sebab ini tahun pertama, teringat2lah zaman2 bujang kenangan terindah..apa je mak aku suruh beli, aku kejap je pergi, aku xde tangguh2 hihih..itu pun banyak kali along aku call tanya aku bile balik, aku malas nak jawab..sebab aku nie..periang tetiba soalan menghibakan aku tu aku susah nak jawab..hope suami aku faham perasaan aku..anak bongsu dari 3 adik beradik nie, kesayangan uwan pulak...tp uwan aku xde lagilaaa..tp aku selalu ingat dia..

Abah aku pulak..kalau dia nampak aku sowang kat gelanggang badminton dok adjust sumbu pelita, dia pun datang tgk2 tu, sebab dia pun nak tlg adjustkan sebenarnya hahhahaa...anak2 buah aku pun sama nak join, tapi aku x suke diaorg tlg jap lagi merungut bau minyak tanah laaa, tumpah laa semua pun ade jap lagi, baik ko tolong uwan ko masukkan kuih raya..hahah sebenarnya keje aku tu, tp bila diaorg dah wat, xdelah laaa lagi aku nak masuukkan kuih hihii bijak tak hahahhahaha..

Semua yang ader kat bentong..wait for mak nona k...esok malam mak nona sampai ngan uncle pojie ek...
Selamat Hari Raya , Maaf zahir dan batin...


Friday, August 26, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfiri 2011!!

 Alhamdulillah..aku dah bertambah sihat..semalam ader jamuan berbuka kat Songket Restaurant kat Jalan Yap Kwan Seng..mula2 takut je nak g ambik makanan sebab ader org bakar2, ekin teman sepejabat ambik laksa, nampak sedap sangat tp sebab laksa kuah ikan, aku takut nak makan, takut muntah..tp aku cuba2, boleh makan pulak..masuk perut terus laksa2 tu aku makan, kalau tak mesti separuh jalan jer..huhuhu..sebak sekejap..sebab 3 bulan aku x leh makan pe2 walaupun sebutir nasi dan segelas air suam..alhamdulilah ini satu perubahan yg sangat mengembirakan aku..
Sememang aku selalu berdoa..agar hr syawal yg bahagia biarlah aku sihat, kalau setakat  takut bau tu leh lari2 lagi, ini kalau semua benda bau dah pening2 melepet..x bermaknalaa raya, dahlah raya pertama dengan suami.....
Di kesempatan ini, aku nak mengucapkan Selamat hari raya buat suami tercinta, Mohd Fauzi bin Abdul Hamid, Mak Abah, Mak Abah mertua, along nilam sekeluarga, abg samsir sekeluarga, adik2 ipar, pija dan pami..semua saudara mara, sahabat2, kawan dan semua umat islam yg meraikan hari raya yang bahagia ini..
10 jari disusun , memohon ampun dan maaf diatas segala silap dan salah yang tak disengajakan..semoga semua kenalan2 bergembira hendaknya dengan org2 tersayang..Insya Allah..
Berhati2 semasa pulang ke kampung halaman, x perlu tergesa dan tolonglah ingat org tersayang..sejauh mane pun memandu ingatlaaa..bukan nak ke afrika selatan pun..Insya Allah perlahan2 pun akan sampai gak..penat berhenti berehat, mengantuk benti je tido...tp jgn tido dengan enjin kete hidup dan air cond on kene leh tutup semua tingkap kete, sgt bahaya..Jgn kedekut bagi duit raya kepada anak2, adik2, org2 miskin..walaupun RM1-2 itu cukup bermakna bagi mereka, yang penting keikhlasan kite dalam bersedekah di hari mulia ini.
Bermaafan2 lah antara kite kalau ader persengketaan..kerana kemaafan semulia2 perbuatan yang amat dituntut..dan memaafkan itu membuatkan hati kite lebih bahagia dr org yg sangat susah utk memaafkan..manusia biasa tidak lari dr wat silap..kecil atau besar..Allah s.w.t yg berhak menghukum seseorang..
Selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin..sayang kowang semua..take care..




Tuesday, August 23, 2011

minggu depan rayerlaa kite!

Kejap je kan maser berlalu pejam celik, pejam celik, dah nak rayer dah..aku alhamdulillah beransur sihat cume, makan tu masih pilih2 sikit x bape nak lalu lagi..cam2 bermain di fikiran aku sempena syawal yang menjelang nie, hati bercampur suke dan duka...kegembiraan yg disulami ngan kepiluan..menjadikan aku agak hambar..Tp apa2 pun kehidupan mesti diteruskan, yg pergi tetap pergi, yg masih bernafas perlu mensyukuri segala nikmat kurniaanNya..

Doa dan harapanku...aku nak sangat sihat di aidilfitri nie..leh aku menziarahi sedare mare dan yang paling penting menziarahi kubur arwah uwan yg paling aku sayang dalam hidup aku..

Friday, August 12, 2011

bEriBU SeSAlan...

Pepagi nie..aku melayanlaa Mp3 yg ader dalam laptop nie..tetiba turn lagu nie..aku terbentilaa kejap lipat baju aku tul2 dengar dan menghayati lagu nie...memang sesuai sangat paduan 3 suara nie..dan yg sebenarnya aku tersentap sebab..inilah yg pernah aku raser bile cinta dikhianati..b4 aku kawen dulu laaa..memang keje sia2 je..memang buang masa dan paling rugi hati dan jiwa kite berkecai ibarat gelas tu dilepaskan atas lantai simen keras tu ..segalanyer xde makne dah..Aku bersyukur kerana Allah menguji aku ke tahap begitu sebab sekurang2nya aku tahu erti pedih dan sakit dikecewakan..dan dari situlaa aku belajar menjadi seorang yg cekal dan lebih berhati2 dalam mengenali apa itu cinta hihii..jom kite tgk lirik lagu nie..aku x taulah pulak sape yg wat lagu n tulis lirik nie..tp tahniah pada mereka berjaya yg mencipta dan menyanyikan kerana berjaya menghidupkan jiwa lagu ni sampai aku leh terbenti kejap lipat baju...

Ku susuri malam ini
Yang tidak berbintang sunyi sepi
Juga rembulan dah menghilang
Dalam kelam ku sendiri


JACLYN VICTOR NING BAIZURA SHILA HAMZAH

Ku mencari hembus bayu
Yang selalu berbisik madah rindu
Kini membisu dalam sayu
Tidak ku temu suaramu

Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu



Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini diiringi
Kisah janji dimungkiri lagi



Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini
Diiringi

Kisah janji
Dimungkiri
Dimungkiri


Sia-sia ku
Mencintaimu
Setia padamu
Percayakanmu


Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu


Beribu sesalanku


Read more: http://www.enciknakal.com/2011/08/lirik-lagu-beribu-sesalan-jaclyn-victor-ning-baizura-shila-hamzahvideomp3.html#ixzz1UsFy3oBV

Monday, August 8, 2011

Hatiku Milikmu

Malam tadi aku dengar lagu nie, relax jer..td tarik2 xde wat aku terkejut2 ngan corus dia senikata lagu nie pun cantik sangat..lagu ciptaan kuncidemak dan lirik ditulis oleh Siti Nurulain ..sememangnya hatiku milikmu suami ku...jom kite layan lagu nie..hatiku milikmu nera AF9..

Lirik Lagu Hatiku Milikmu – Nera AF9

Pernahkah engkau hargai cintaku yang sejati
Pernahkah engkau mengertikan diriku ini
Betapa hebatnya cintamu, memberiku sejuta pilu
Betapa agungnya asmaramu, membuatku terpaku

Disisimu ku terdiam seribu bahasa
Dihatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan ku cinta padamu

Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Ku sayang padamu


Kan ku abadikan dikau
Sewaktu kenangan yang manis
Yang tak mungkin aku lupa
Untuk selamanya


Kanku coretkan kenanganmu
Dalam sanubariku ini
Agar jadi yang terindah
Di dalam hidupku ini


Disisimu ku terdiam seribu bahasa
Dihatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan ku cinta padamu


Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Sayang padamu


Bagai bahtera dilanda badai
Gelora cinta mengoncang jiwaku
Berombak mencari daratan yang damai
Oh Cintaku


Disisimu ku terdiam seribu bahasa
Dihatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan cinta padamu


Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku ini
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Sayang padamu


Kanku coretkan kenangananmu
Dalam sanubariku ini
Agar jadi yang terindah
Di dalam hidupku ini

Thursday, August 4, 2011

Ramadhan yg mulia..

Bulan2 pose nie, balik keje awal sikit ..selalunyer aku masuk keje 8.30am-6.15pm baru balik..penat keje 9jam 45 minit, org lain keje 8 jam je, keje hotel pun 8 jam je, lebih dr tu consider OT..tp bulan ramadhan nie dapatlah balik sejam awal, alhamdulillah...5.15pm dah leh angkat punggung balik umah..

Bulan2 pose ni manja sikit hahhahaa..terima kasih kat adik aku Nisa yg sudi pinjam kan kete viva dia untuk aku pakai sampai kete aku siap kat bengkel nanti..Suami aku pun xpenah2 antar aku g keje, tp kali nie, pergi berhantar balik berjemput..adoi seronoknyer, xpayah pikir parking, x payah nak pikir dah lock ke tak kete, tul2 depan opis cik abg aku stop kan aku terus ke lif..kalau hr2 camnie..bestnyer..

Bazaar Ramadhan pulak...aku just tgk dr jauh je, nak benti takut..alahan x hilang lagi, tgk asap2 pun aku dah takut belum bau lagi, ader yg aku berguling2 kat situ nanti..so cik abg aku jelah yg turun, orderlah apa nak..tp yg aku paling suke makan tepung pelita..itu jelah hr2 suami aku beli..hahah best2.

Alhamdulillah, aku dah semakin sihat sikit..tinggal sikit2 je lagi alahan aku..ooo x sabarnyer nak abis alahan nie..aku nak pose, tp setakat half day je yg mampu, bile dah ptg bdn nie meragam sikit bawak sampai ke malam.

Doa aku di bulan mulia nie, panjangkan lah umur suami aku, mak abah aku, mak abah mertua aku, kakak dan abang aku, adik2 aku, anak2 buah aku, guru2 aku, murahkan rezeki  mereka dan doaku untuk anakku semoga membesar dengan sihat dalam kandungan mama. Semoga anak mama, mudah dilahirkan, selamat dan sempurna amin..Semoga ko memperkenankan segala doa2ku Ya Allah amin..

Monday, August 1, 2011

Selamat Berpuasa Semua!!

Alhamdulillah, Diizinkan Allah s.w.t, bertemu kite lagi di Ramadhan utk tahun ini..Sesungguhnya bulan Ramadhan bulan paling mulia dan kite di galakkan untuk melipatkan gandakan ibadat kite kepada Allah s.w.t.. Ramadhan ini juga, aderlah ramadhan pertama untuk aku dan suami.. Tp kali nie terbalik sikit, sebab suami aku yg sediakan persiapan berbuka dan bersahur, aku x bape kuat lagi, lagipun deria bau aku yg tersangat kuat nie membuatkan aku masih mual kalau terbau minyak dan masakan, makanan atau masakan panas paling laa aku takut ngan bau lelagi asap tu..nasib baik laa suami aku sabar orgnyer, x berkira pun ngan aku yg tengah alah nie..alhamdulillah terima kasih bang..

Just nak share ngan kowang, pagi nie, baru dapat email dr sorang teman, email ini menarik minat aku untuk kongsikan ngan kowang, lelagi, kerinduan kepada arwah uwan(nenek) aku yg tak terhingga rindunya, aku sentiasa mengingatinyer lelagi bulan pose nie lagi laaa..sebab semua setan diikat manakala semua roh2 akan dilepaskan ke bumi dan inilah saat2 yg aku nantikan. Doaku untuk dirinya tidak akan pernah berakhir dan abis..jom kite sama2 baca..hope kowang semua, sentiasa mendoakan untuk org2 tersayang, agar dia sentiasa tenang dan bahagia di alam barunya..amin..

sesame la kite besedekah pada roh-roh
 
 
" Walau setinggi mana kasih sayangku, sesungguhnya Allah lebih berhak
menyayangimu, Damai lah engkau disana di bawah limpahan rahmat dan kasih
sayang-Nya, Sesungguhnya kami semua akan menyusulmu di kemudian hari...
Al-Fatihah buat semua muslimin dan muslimat yang telah pergi mendahului
kita"

 
 Roh di Bulan Ramadhan
 
                                                 
 Pagi tadi sempena hari Jumaat bulan Ramadhan yang mulia ini, aku
 
 menghadiri majlis ilmu yang membincangkan tentang amalan di bulan
 
 Ramadhan. Satu perkara yang menarik perhatian aku tadi, ustaz
penceramah  
 bercerita tentang keadaan roh di bulan Ramadhan. Menurut satu hadith
 
 Rasulullah.. (maaf aku tak sempat catat perawi hadith ini)..
menceritakan
 apabila tiba bulan Ramadhan, semua roh berkumpul di Luh Mahfuz memohon
 
 kepada Allah S.W.T untuk kembali ke bumi. Ada roh yang dibenarkan
pulang  
 ke bumi dan ada yang tidak dibenarkan.Roh yang dibenarkan pulang adalah
 
 kerana amalan baik mereka semasa hayat mereka ataupun ada
 
 penjamin-penjamin yang mendoakan mereka. Manakala roh-roh yang tidak
 
 dibenarkan pulang disebabkan kesalahan mereka semasa hayat mereka akan
 
 terus di penjara di Luh Mahfuz. Apabila roh dibenarkan pulang, perkara pertama yang mereka lakukan
adalah  pergi ke tanah perkuburan untuk melihat jasad mereka. Kemudian
mereka akan  pergi ke rumah anak2 mereka, orang yang mendapat harta
pusaka mereka
dan  
 ke rumah orang yang mendoakan mereka dengan harapan orang yang mereka
 
 lawati itu memberi hadiah untuk bekalan mereka.Perkara ini akan
berlarutan  sehinggala tibanya Hari Raya Aidilfitri. Pada saat ini
mereka akan
 
 mengucapkan selamat tinggal kepada jasad dan pulang semula ke Luh
Mahfuz  
 dengan bekalan yang diberikan oleh mereka2 yang masih hidup.
 

 
 Di sini ustaz memberitahu hikmah adanya alam kubur. Alam kubur
membuktikan  bahawa Allah itu Maha Penyayang. Orang yang melakukan
kesalahan semasa
 
 hayatnya boleh dibantu dengan doa orang2 yang masih hidup. Alangkah
 
 bahagianya jika seseorang yang telah meninggal dunia masih mendapat
 
 bekalan dari orang-orang yang masih hidup.
 

 
 Oleh itu wahai sahabatku, jangan biarkan orang-orang yang kita sayang,
 
 yang mengadap Allah terlebih dulu daripada kita sepi tanpa doa dan
sedekah  daripada kita. Sesungguhnya apabila mati seseorang anak adam
itu, terputus  ia semua hal kecuali 3 perkara iaitu doa anak2 yang
soleh, ilmu yang
 
 bermanfaat dan sedekah amal jariah.